Hamarosan indul a befőzőszezon! Íme, néhány egyszerű trükk és praktika, amit a kezdő háziasszonyok is nyugodt szívvel alkalmazhatnak, és sikerélményben is lesz részük!
1. Többféle eltevés létezik: nyersen üvegben, mélyhűtőben, vagy száraz dunszt. Ez azt jelenti, hogy a kész befőttet még száraz újságpapírba csomagoljuk, és párnával, ruhával kibélelt edénybe rakjuk, jó gondosan, hogy sokáig forró maradjon, így a romlást megelőzzük. 1 nap múlva kivehetjük a dunsztból a befőttet!

2. A meggybefőttről visszamaradt levet tegyük szörpösüvegekbe lekötve, így egész télen eláll, kitűnő szörp lesz belőle, szódavízzel higítva, vagy kókuszgolyóhoz is használhatjuk.

3. Azokat a meggyszemeket, amik nem hibátlanok (ütöttek, nyomottak) is hasznosíthatjuk: kimagozzuk, és befőttes üvegekbe rétegezve cukorral elrakjuk. Ügyeljünk arra, hogy a tetején mindig egy vastag réteg cukor legyen! Aki meg akarja bolondítani, egy kanál rumot is adhat hozzá. Kb. 2 hétig tartsuk napos helyen, és azután kössük úgy le, mint a befőttet!

4. A szilvát jól átmosva, kimagozva tegyük üvegekbe, a tetejére kb. 20-25 dkg kristálycukrot szórjunk, és 1 dl rumot öntsünk. Kössük le, és tegyük a spájzunkba. Így eldicsekedhetünk, hogy még rumos szilvánk is van!

5. A szőlőből nem csak bor készíthető a férfiak nagy örömére, hanem nagyon finom szőlőzselé is. Használhatunk fehér vagy piros szőlőt is, az sem baj, ha nem teljesen hibátlan. Kb. 1 kg szőlőt, ugyanennyi cukorral összetörünk, szitán átnyomkodjuk, felforraljuk (kis lángon). Üvegekbe töltjük, és meleg helyen 1 napig állni hagyjuk, majd lekötjük.

6. A nyári almát is eltehetjük télire süteménybe, palacsintába. Csak annnyi a dolgunk, hogy a meghámozott almákat lereszeljük, cukrot és natriumot adunk hozzá (2,5 kg alma, 0,5 kg cukor, 1 kanál natrium), majd üvegekbe rakjuk. Ezután már semmi dolgunk vele, csak télen elővenni!

Durányik Mária praktikái