Angelina Jolie anyjának mellrákja volt, de petefészekrákban hunyt el, anyai nagyanyjának ugyancsak petefészekrákja volt, és ez erős bizonyítékul szolgált az öröklött, genetikus kockázatra, ami alapján a színésznő mindkét egészséges mellét eltávolíttatta, hogy megelőzze a betegség kialakulását - közölte szerdán Jolie orvosa.

A 37 esztendős Jolie kedden hozta nyilvánosságra, hogy benne is megtalálható az a BRCA1 gén, amelynek következtében nála is nagyon magas a kockázata a mellrák és petefészekrák kialakulásának. Ezt megelőzendő az elmúlt hónapokban kettős melleltávolításon, majd helyreállító műtéten eset át - mondta el az AP hírügynökségnek nyilatkozó Kristi Funk, a színésznő orvosa.

Funk, aki egy Beverly Hills-i klinikán - a Pink Lotus Breast Centerben - kezelte Jolie-t, a kórház honlapján tette közzé az eljárás részleteit. A beszámolóban nem említette, hogy Jolie mikor szembesült azzal, hogy a hibás gént hordozza. A családi kórtörténet miatt azonban bármilyen egészségbiztosító feltételei szerint jogosult volt a genetikai vizsgálatra - jegyezte meg a doktornő.

Az továbbra sem derült ki, hogy a dupla masztektómia után a petefészek-eltávolításra is sor kerül-e a színésznőnél. Bár Jolie a The New York Timesban megjelent írásában úgy fogalmazott: "a mellekkel kezdte", mivel a mellrák jelentette a komolyabb, 87 százalékos kockázatot.

Egy külső szakértő, Charis Eng, a Cleveland Klinika genetikus specialistája szerint az ilyen hibás génnel rendelkező nők számára gyakran javasolják a petefészek-eltávolítást, általában 40 év körül, miután már szültek. Eng hangsúlyozta: a mellek és a petefészek eltávolítása minimalizálja a betegség kialakulásának kockázatát.

Funk a művésznőn végrehajtott műtétek leírása mellett hangsúlyozta, hogy Jolie élettársa, gyermekeinek apja, Brad Pitt minden alkalommal ott volt, amikorra a színésznő magához tért az altatásból, és "kéznél volt" minden műtétnél is.


Az orvos azt is megemlítette, hogy négy nappal a dupla masztektómia után már ereje teljében, munkában találta Jolie-t, aki otthonában két falat borított be egy új rendezői munkája storyboardjának vázlataival.

Forrás: anna.hu