A hajszás hétköznapok az álmatlanságon, ingerlékenységen, kedvetlenségen túl betegséget is okozhatnak. A stresszt próbáljuk meg legyőzni.

Manapság örökös idő- és teljesítménykényszerben élünk. Még a fiatalok és a gyerekek is. Bőven van megoldandó probléma iskolában, munkahelyen, családban és párkapcsolatban. Magány, gyász, kilátástalanság, megélhetési gondok nehezítik életünket.

Pluszterhelést zúdít a szervezetre a zaj, mindenféle eredetű fájdalmak, a kevés alvás és a mozgás, a túlzásba vitt testedzés, az egészségtelen táplálkozás vagy az eltúlzott fogyókúra. Az i-re a pontot a környezeti mérgek, az alkohol, a nikotin és a beszedett gyógyszerek mellékhatásai teszik föl.

Mindezek hatására stresszhelyzet uralkodik el a szervezeten, felszökik az adrenalinhormon termelődése, emelkedik a vérnyomás, felgyorsul a szívdobogás, megfeszülnek az izmok, felszínes lesz a légzés, lelassul az anyagcsere és az emésztés. A zsírégetés folytatódik, de csökken az étvágy - gyorsabban fogyunk. Szerencsére amint a stressz alábbhagy, normalizálódnak az életfolyamatok is. A szervezet idővel regenerálódik.

A stressz akkor veszélyes, ha hónapokig fönnáll. Ilyenkor magas a kortizol stresszhormon szintje a vérben, ami megzavarja a sejtek működését: megemelkedik a vércukorszint, farkaséhség lép föl, ödémák keletkezhetnek, és megnő az "úszógumi" a has körül. Mindez növeli a cukor- és szívbetegségek veszélyét is.

A folytonos izgalmi állapot ráadásul lehetetlenné teszi a pihenést, a mély alvást. Tehát nyugtatni próbálja magát az érintett: folyamatos tévézéssel, számítógépes játékokkal, túlmunkával, dohányzással, alkohollal, édességek, zsíros és sós harapnivalók habzsolásával. Csoda, ha mindebbe belebetegszik? Az orvos igyekszik a stressz által előidézett tüneteket csökkenteni, és megakadályozni a további betegségek kialakulását.

Depresszió és kedvetlenség esetén az orbáncfű, ideges és feszült állapotra a macskagyökér ajánlható. Alvászavarban szenvedőket citromfűvel, levendulával kezelik. Súlyosabb esetekben ezeknek a gyógynövényeknek a magasabb dózisát tartalmazó gyógyszertári készítményekre van szükség. A stressz kezelésében sikeres még a hagyományos kínai orvoslás is, amely a gyógynövény- és táplálkozásterápián túl speciális masszázst is alkalmaz. Ám sokkal erősebb szereket rendel az orvos, ha huzamosabb ideig fennáll a rossz egészségi állapot.

Ami segít leküzdeni a stresszt:

Nyugalom
Tanuljon meg egy lazítótechnikát (jóga, autogén tréning), gyakorolja reggel, délben és este öt-öt percig

Sport
Napi harminc perc bármilyen mozgás a szabad levegőn - kerékpározás, kocogás, séta. Hétvégén pedig kirándulás.

Kapcsolatok
Találjon új kapcsolatot a környezetében vagy pedig közös hobbi révén.

Napirend
Legyen meghatározott ideje az alvásnak, evésnek, munkának, testmozgásnak.

Macskagyökér

Főzete és kivonata csökkenti a félelmet és a stresszt.  

Forrás: stop.hu