A szépségipar legújabb felfedezettje a gránátalma. Kiderült, hogy a belőle készült olaj segít megelőzni a bőr idő előtti öregedését.

A hagyomány úgy tartja, a gránátalma a szerelem görög istennőjének, Aphroditének a szent gyümölcse, mivel ő ültette először Ciprus szigetén. A piros gyümölcs a maga vérszínű héjával és belül rejtőző rengeteg magjával az ókor óta a női termékenység jelképe, de szimbolizálja a szüzesség elvesztését, a házasság beteljesülését is. A brit Királyi Orvosi Társaság címerében például – amelyet 1518-ban VIII. Henrik király alkotott – szintén a termékenység szimbólumaként szerepel az aranyozott gránátalma.

Termékenységi jelentését a gyümölcs azóta is megőrizte: Kínában például népszerű esküvői ajándék a szétnyílt gránátalmát ábrázoló kép, annak a kívánságnak a kifejeződéseként, hogy az ifjú párnak annyi gyermeke szülessen, ahány magja a gyümölcsnek van. Egy görög újévi hagyomány szerint pedig fóliába tekert gránátalmát kell odaütni a küszöbhöz, hogy a szétugráló magok elhintsék a szerencsét.

Megőrzi a bőr fiatalságát

Bár sokan ma is vágykeltőnek tartják a piros gyümölcsöt, mára a tudomány bebizonyította, hogy ezen kívül is számos jótékony hatása van. Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően segít megelőzni a szív- és érrendszeri és bizonyos daganatos betegségeket. Újabban pedig felfedezte a gránátalmát a szépségipar is: független laboratóriumok eredményei támasztják alá például, hogy a gránátalmából készült regeneráló olaj valóban segít megelőzni a bőr idő előtti öregedését.

A negyvenedik életévtől a bőr kezdi elveszíteni vitalitását, a redők, a ráncok lassan egyre mélyebbek lesznek. Ahhoz, hogy fiatalok maradhassunk, több alvásra, hosszabb pihenésre van szükségünk, és általában is hatékonyabb védelemre, mint fiatalabb éveinkben. Idősebb korban például a bőr teljes megújulásának időtartama a korábban átlagosnak számító 35-ről 60 napra nő. Ha az arcbőrünket vesszük figyelembe, ez azt jelenti, hogy az anyagcsere-folyamatok és a regenerálódási képesség csökken, romlik a vérellátás, és a bőr már nem tudja olyan jól megkötni a nedvességet, mint azelőtt. Mindennek eredményeként veszít feszességéből, és kialakulnak rajta a ráncok. Hogy ezekkel a folyamatokkal hatékonyan vehessük fel a küzdelmet, a bőrnek külső segítségre van szüksége.

Tele van vitaminokkal

Ilyen új csodafegyver a gránátalma. A jellegzetes színű és alakú gyümölcs korábban egzotikusnak számított, ma már a piacokon és a jobban felszerelt szupermarketekben nálunk is kapható. A gránátalma – amelynek a magjait kell fogyasztani – ízében kissé a kivire emlékeztet: finoman gyümölcsös ízű, egyszerre édes és savanykás. Középen kell kettévágni, és kikanalazni nagy, rugalmas magokból álló húsát. A pirosas gyümölcs igen egészséges, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal.

A gránátalmának azonban más, további belső értékei is vannak. Molekuláris biológiai szempontból értékes hatóanyagok ezek, amelyeket kozmetikumokban és gyógyhatású szerekben egyaránt felhasználnak. A gyümölcs magjainak olaja igen gazdag antioxidánsokban. Az olaj gyulladáscsökkentő hatású, és megköti a sejteket megtámadó szabad gyököket. A szabad gyökök agresszív molekulák, amelyek rombolják a sejteket. Ha nem semlegesítjük őket, a bőrünk gyors öregedésnek indul.


A kozmetikai ipar éppen ezt az olajat fedezte fel magának. A gránátalma-magokat megszárítják és kipréselik belőlük az olajat. Egy liter olaj előállításához nem kevesebb, mint 500 kiló gránátalmára van szükség. A The Body Shop például Törökország falusi vidékeiről hozatja a termékeiben felhasznált gránátalmát, amely bizonyítottan feszesíti és puhítja a bőrt. A természetes gránátalma-olaj nagyon erős antioxidáns hatású, erősebb, mint a zöld tea vagy a szőlőmag-olaj kivonata. A gyümölcshúsból kinyert kivonat és a magból nyert olaj segít megőrizni a bőr nedvességtartalmának egyensúlyát, és növeli a bőr természetes hidratáltságát. A dermatológiai vizsgálatok egybehangzó eredményt hoztak: a gránátalma-mixtúra meggyorsítja a bőr regenerálódási folyamatát, és hidratálja a bőrt. Rendszeres alkalmazásával javul a bőr rugalmassága, feszesebbé válik, a ráncok pedig láthatóan csökkennek.

Forrás: otvenentul.hu