A borsmenta az egyik legismertebb fűszer- és gyógynövény. Ismerjük még több népi elnevezését is, úgymint a borsos menta, kámforos menta, angol menta és mithen menta.

Olyan nagy népszerűségnek örvend már az ókor óta, hogy a görög mitológiában még a keletkezésének a feltételezett történetével is megismerkedhetünk. Réges-régen élt egy szép nimfa, Menthe, akibe beleszeretett Hádész, az alvilág istene. A legelterjedtebb verzió szerint amikor Hádész felesége megtudta, hogy férje más iránt táplál gyengéd érzelmeket, éktelen haragra gerjedt, és növénnyé változtatta Menthét, míg más forrásokban úgy olvashatjuk, hogy maga Hádész tett így annak érdekében, hogy megóvja a lányt Perszephoné dühétől.

A növény leveléből - amelyet évente átlagosan kétszer, még a borsmenta virágzása előtt szüretelnek - nyerhető ki az az anyag, amellyel hatásosan kezelhető mindenféle simaizomgörcs, a felfúvódás, illetve alkalmazható még idegnyugtatóként, vértisztítóként és légúti betegségek esetén is.


Friss illata miatt a fogkrémek, samponok, rágógumik gyártói is szívesen használják. Nemcsak a hatása széleskörű, a fogyasztásának módja is igen sokszínű: teaként, illóolajként, fűszerként, különböző étrend-kiegészítők összetevőjeként is találkozhatunk vele.     

Forrás: stop.hu