A látásélesség az éles látás számszerűsített értéke. Az emberi szem felbontó képessége átlagos körülmények között 1 szögperc (1’) – jó megvilágítás mellett maximum 0,5 szögperc lehet.

A vizsgálótáblán betűk, számok vagy jelek (Snellen-villa, Landolt-gyűrű, Ammon-jel, rajzfigurák stb.) használatosak, fentről lefele csökkenő méretben. A jel egésze adott távolságból 5?, míg a részletei 1? alatt láthatóak. A pontos felismeréshez a részletek látása is szükséges.

Érdekes
A páciens látásélességét viszonyítjuk egy átlagos, normál látásélességű egyén látásához. Így fordulhat elő, hogy valakinek 2,0 a látása ? normálhoz képest 200 százalékos.
A látásélesség meghatározására Magyarországon a debreceni szemészprofesszor által kidolgozott, Kettesy-féle úgynevezett decimális olvasó tábla az elterjedt. Segítségével a látásélesség 5 méterről meghatározható, értéke 0,1 és 1,0 között változik. A két szemen meghatározott látásélességet együttesen kell értékelni.

Országonként változó lehet a látásélesség meghatározásának körülményei ? van ahol nem 5 méterről, hanem 6 méterről használják az olvasótáblát és határozzák meg a látásélességet. Tengerentúlon 20 lábról végzik a vizsgálatokat. Általában hányados formájában fejezik ki a látásélességet: 5/5 azaz 1,0-nak 6/6 vagy 20/20-ad felel meg. Például: 0,5-nek (50 százaléknak) 3/6 vagy 10/20-ad felel meg.

A Kettesy-féle decimális látás-
vizsgáló tábla
Ha még a legfelső jel sem ismerhető fel, akkor az ujjak "olvasása", felismerése a feladat 5 méternél közelebbről. Ha még közvetlen közelről sem megy, akkor a kézmozgás észlelése a kérdés. Ezt követi a gyertyafény érzékelése a tökéletesen elsötétített helyiségben.

A gépjárművezetői alkalmasság

A jogosítvány megszerzésének feltétele:

két szem látásélességének összege: 1,2 (a gyengébb szemen legalább 0,2);
jó színlátás szükséges, a színvakság kizáró tényező;
kétoldali teljes látótér szükséges az alkalmasság megállapításához.
Jogosítvány meghosszabbítása:

két szem látásélességének összege: 0,8 (nem kizáró ok, ha az egyik szem teljesen vak, vagy hiányzik!);
jó színlátás;
a "jó" (nagyobb látásélességű) szemen jó látótér.
Hivatásos gépjárművezetők esetén a jogosítvány megszerzése:

a két szemen együttesen 0,3 a látásélesség csökkenés a korábbi kétoldali 100 százalékos látáshoz képest;
jó tér- és mélységlátás.

Forrás: webbeteg.hu