Negyven éve, hogy meghalt a huszadik század egyik leginkább megosztó munkásságával bíró alkotóművésze, Pablo Picasso. A párizsi iskola jelentős képviselője egy nehéz természetű, rendkívül termékeny művész volt, aki óriási hatást gyakorolt a huszadik századi avantgárdra.

Hosszú neve volt
Bár Pablo Picassoként lett világhírű, teljes neve valójában huszonhárom szóból állt: Pablo Diego José Santiago Francisco de Paula Juan Nepomuceno Crispín Crispiniano de lo sRemedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz Picasso.

Nevének több tagja rokonságából ered, míg másokat egyes szentek tiszteletére adtak neki.A Ruizt édesapja, Picassót édesanyja után kapta.

Kommunista volt
Picasso rengeteg támadást kapott kortársaitól, amiért az életében zajlott háborúktól távol maradt. Gyávasággal vádolták, mert az első, majd a második világháború, valamint a spanyol polgárháború alatt mindvégig pacifista nézeteit hangoztatta ahelyett, hogy fegyverrel szállt volna harcba.

1944-ben, hatvanhárom éves korában belépett a francia kommunista pártba, 1948-ban pedig részt vett a békemozgalom alakuló kongresszusán. Kommunista nézeteit és a párt iránti lojalitását 1973-as haláláig megtartotta.

Írt is
1935-ben két évre felhagyott a festészettel, és íróként próbálta meg kifejteni gondolatait. Spanyol és francia nyelven verseket és színdarabokat írt, melyek hemzsegnek a helyesírási hibáktól, hiszen azokat nem volt hajlandó kijavítani. Makacsul ragaszkodott hozzájuk, mert úgy érezte, egyénisége veszne el, ha írásaival szabályrendszerekhez kötődne.

Egy barátja azt mondta róla:„Írásra minden hely jó neki: egy asztal sarka, valamelyik bútor pereme, a karosszék karfája vagy akár tulajdon térde is. Csak az a fő, hogy körülötte csönd legyen.”

A bikaviadalok rajongója
Az andalúziai kikötőváros, Málaga szülötte Ernest Hemingway-hez hasonlóan rajongott a bikaviadalokért. Fiatalon iskolai vázlatfüzeteit rajzolta tele bikákkal és torreádorokkal, később pedig munkáin köszönt vissza ezen érdeklődése.

Grafikai munkásságának egyik kiemelkedő sorozata a huszonhat akvatintából álló Bikaviadal nevű, amely ember és bika küzdelmének különböző módjait mutatja be.

Korszakai
Picasso művészi munkássága három egymástól elkülöníthető korszakra bontható: a kék korszakra, a rózsaszín korszakra, valamint az analitikus kubizmus korszakára.

A kék korszak pályája elejére tehető, az 1900-as évek első éveire. 1900-ban járt először Párizsban, ami nagy hatással volt munkáira, és hamar letelepedett itt. Ezt a korszakot a kevésbé gyászos rózsaszín követte, amelynek legismertebb munkája az Az Avignoni kisasszonyok.

Ezt követték kubista munkái, amely művészeti mozgalomnak idővel egyik legjelentősebb képviselője lett.

Termékeny művészete
Életének kilencvenegy éve bámulatosan termékeny volt. Alkotásainak pontos számát nem tudni, de becslések szerint legalább húszezer festményt, nyomatot, szobrot, grafikát és egyéb műalkotást készített.

Műveinek javáról elismerően vélekedik a művész szakma, de rengeteg kritikusa akad. AChicagó-i Picassónak nevezett szobráról például sosem derült ki, hogy mit ábrázol.

Lévén hogy rengeteg festménye készült, nem meglepő hogy soknak nyoma veszett. Legkevesebb ötszázötvenről tudni, hogy eltűnt.

Öregkora
Utolsó éveit leginkább a magány, valamint a kétségbeesés jellemezte. 1973. április 8-ai halálakor utolsó szavai állítólag a következők voltak: Koccintsatok rám, igyatok az egészségemre, hiszen tudjátok, hogy én már soha többé nem ihatok.”

Végrendeletet nem hagyott maga után, így a francia államnak járt öröklési illetéket műalkotásai fedezték.

Forrás: man.hu