Dorotheum aukciós házSzenzációsnak mondott áron kelt el Bécs ünnepelt festőfejedelme, Hans Makart 19. századi osztrák festő képe egy bécsi árverésen.
Hans Makart festői virtuozitásából és díszítő festészetéből sokat merített a 20. század elején kibontakozó szecesszió, Gustav Klimt művészetére is nagy hatással volt. A Kleopátra halála című festményért egy amerikai licitáló tette a 757 300 eurós (222 millió forintnak megfelelő) győztes ajánlatot, amely messze az eddigi legmagasabb árat jelenti a festő műveinél.

Az árverést szervező Dorotheum aukciós ház szerint a rekordár azt jelenti, hogy nemzetközileg is igen nagyra értékelik már az egykori bécsi festőfejedelem művészetét.

Hans Makart (1840-1884) a 19. század végének egyik legjelentősebb és legnagyobb befolyású festője volt Ausztriában. Dekoratív hatású akadémikus festményeivel elkápráztatta a császári főváros pompakedvelő lakóit, sőt az építészetre, az iparművészetre és az öltözködésre is hatott, egy sajátos korszak fűződik a nevéhez.
1879-ben ő rendezhette az uralkodó pár, Ferenc József osztrák császár és magyar király és felesége, Erzsébet osztrák császárné, magyar királyné bécsi ezüstlakodalmát. A díszes menet jelmezei nagy sikert arattak, a magyar bokréta és a magyar kalap is onnan indult hódító útjára. Rendkívül látványos és dekoratív műtermével divatot teremtett a közönség legtájékozottabb és a divatot lázasan követő megrendelőrétege körében. Épp a művészet- és a szépségkultusz aurája varázsolta el azokat, akik otthonukból “művészi” alkotást kívántak teremteni. Egzotikus és bármely történelmi korból származó eredeti műtárgyak mellett dísznövényekkel, drága kelmékkel, drapériákkal varázsolták festőivé a szalonokat.

A Kleopátra halála, amely a halálos kígyómarás utáni drámai pillanatot örökíti meg, 1875-ben készült, a 19. század végén, amikor nem ismert határt a Kelet iránti rajongás. A festményen a haldokló egyiptomi uralkodónő egy korabeli osztrák színésznő, a pályafutását Pesten elkezdő Charlotte Wolter, a festő barátnőjének idealizált vonásait viseli. Makart később több jelmezt is tervezett az ünnepelt színésznőnek.

forrás: cultura.hu