Nem orosz találmány a külföldről pénzelt civil szervezetek regisztrációja, és nem is korlátozza a szervezetek tevékenységét - mondta a németországi látogatásra készülő orosz elnök az ARD német közszolgálati televíziónak azzal a nemzetközi bírálatokat kiváltó orosz törvénnyel kapcsolatban, amelynek értelmében a külföldről finanszírozott nem kormányzati szervezeteknek (NGO) "külföldi ügynökként" kell jegyzékbe vétetniük magukat, és ennek elmulasztásáért nagy összegű pénzbüntetés jár. 

Vlagyimir Putyin az ARD-ben pénteken sugárzott interjúban kiemelte: a regisztrációt amerikai mintára vezették be, és az intézkedés csupán azt a célt szolgálja, hogy az orosz társadalom pontos képet alkothasson a külföldről finanszírozott NGO-k tevékenységéről. Ennek szükségességét mutatja, hogy a belpolitikai folyamatokat is alakító szervezetek csak a törvény decemberi hatályba lépése óta eltelt négy hónapban csaknem egymilliárd dollárnak megfelelő értékű támogatást kaptak külföldről - tette hozzá.

Az orosz elnök vasárnap kezdődő kétnapos németországi látogatása során megbeszélést folytat Angela Merkel német kancellárral, és közösen megnyitják a hannoveri nemzetközi ipari vásárt, az ágazat egyik legnagyobb szabású szakmai rendezvényét, amelynek partnerországa az idén Oroszország.

Berlin és Moszkva között diplomáciai feszültséget keltett, hogy március végén számos NGO, köztük német pártalapítványok oroszországi képviseletén is razziát tartottak bírósági végzés nélkül. A német kormány a regisztrációs törvénnyel összefüggő házkutatásokkal kapcsolatban jelezte: a civil társadalom tevékenységének korlátozásaként értékeli a razziákat, és úgy véli, hogy a német alapítványok munkájának akadályozása tartósan megterhelheti a kétoldalú kapcsolatokat.

Angela Merkel a legutóbbi, tavaly novemberi moszkvai orosz-német csúcstalálkozón is nyíltan bírálta az orosz vezetésnek a demokratikus elvek és az emberi jogok érvényesülésével kapcsolatban követett politikáját, és a téma várhatóan a hannoveri megbeszélések napirendjén is kiemelt helyen szerepel majd.

Putyin a látogatás elé időzített televíziós interjúban hangsúlyozta: Oroszország "végérvényesen a demokrácia mellett döntött, és nem is tud elképzelni más fejlődési utat". Ugyanakkor "tény, hogy bizonyos normák, amelyeket egyes országokban érvényesítenek, nehezen alkalmazhatók más országokban" - tette hozzá. Az orosz elnök úgy vélte: "a demokrácia alapelveire építve olyan intézményeket kell kidolgoznunk, amelyek lehetővé teszik a lakosság túlnyomó része számára, hogy befolyásolják a bel- és külpolitikai folyamatokat".

Az intézményeket "a kisebbséget tisztelő és a kisebbségi véleményeket méltányoló többség" számára kell kidolgozni - emelte ki Vlagyimir Putyin. Hozzátette: ha sikerül erre az alapra helyezni "a belpolitika építményét és az állami intézményeket", akkor majd lehet beszélni "a demokrácia oroszországi sikeréről".

A ciprusi bankválságról szólva kifejtette: a válságért csak magukat okolhatják az európai országok, hiszen Ciprus az Európai Unió intézményeinek tudtával alakított ki adóparadicsomot, ami végül válságba sodorta a helyi bankrendszert. Hangsúlyozta: "minél inkább megkopasztják a külföldi betéteseket, annál jobb nekünk", mert így sokan orosz bankokba vihetik át a pénzüket.