Magas István, a Budapesti Corvinus Egyetem Világgazdasági Tanszékének vezetője a 180 percben elmondta: az olcsó hitelezés segíthetne új munkahelyeket teremteni az aggasztó munkanélküliségi mutatókkal küszködő Európának.

MTI - Nem számít gyors változásra az olasz gazdaságban az új kormány megalakulásával Magas István, a Budapesti Corvinus Egyetem Világgazdasági Tanszékének vezetője.

Az egyetemi tanár a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában úgy vélte: az új, fiatal összetételű kabinetnek „közepesen jók az esélyei”. Szerinte a római kormánynak hozzá kell nyúlnia a nyugdíjrendszerhez, csökkentenie kell az állami alkalmazottak számát, és újból napirendre kell vennie az ingatlanadó bevezetésének kérdését. Magas István a várható újabb megszorításokkal kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy a lakosság jelentős része „a szélsőségek irányába megy”.

Olaszország várhatóan a harmadik egymást követő évben is recesszióban marad, és a jövő évi kilátások is nagyon szerények, a Moody’s 0,2 százalékos GDP-növekedést vár 2014-re. Az amerikai hitelminősítő szerint elképzelhető, hogy Olaszország nemzetközi segítségre szorul, amely azonban Magas István szerint merőben különbözhet majd a korábbiaktól. Az Európai Központi Bank által felajánlott segítség várhatóan megakadályozza majd, hogy „durván leértékeljék az országot" és az országkockázati felárak újra felszaladjanak 6 százalék föle, mert abból komoly probléma lenne - magyarázta.

Eközben Görögország a héten megkaphatja az újabb, csaknem 3 milliárd dolláros hitelrészletet, és a jövő hónapban további 6 milliárdra számíthat, ha az athéni parlament dönt a feltételül szabott intézkedésekről. Magas István ezek közé sorolta, hogy júniusig mintegy kétezer állami alkalmazottnak kell felmondani, szigorítani szükséges a nyugdíjkondíciókat, és 2015 végéig összesen 150 ezer alkalmazott esetében kell nyugdíjazásról, munkaidő- vagy munkabércsökkentésről dönteni. A lépések újra tízezreket vihetnek az utcára – jegyezte meg az egyetemi tanár, utalva arra is, hogy a munkanélküliségi ráta már 27 százalék.

A költségvetési hiányok lefaragása után egész Európában kihívást jelent a magas munkanélküliség, amellyel szemben Magas István több éves küzdelemre számít. Szavai szerint olyan finanszírozási mechanizmust kell kialakítani, amellyel viszonylag olcsó pénzt terelnek a központi vagy kereskedelmi bankok útján a gazdaságba, így olcsó hitelezéssel lehetne beindítani például a lakásszektort, illetve elindítani olyan infrastrukturális beruházásokat, amelyek hosszú távon biztosíthatnak munkahelyeket.