Kossuth Lajos látogatásának emlékét máig sok amerikai településen őrzik. Az egykori kormányzó több mint 160 évvel ezelőtt érkezett New Yorkba. Az Egyesült Államokban töltött hónapjainak állít emléket a Debrecen Televízió kilencrészes dokumentumfilm-sorozata „Az utolsó remény„ - címmel. Az alkotást ma mutatták be a Belvárosi Közösségi Házban.

dehir.hu - A forgatócsoport 30 ezer kilométereres útja során tucatnyi amerikai államban dolgozott. Mindenütt Kossuth Lajos emlékét kutatták, aki azért hajózott Amerikába, hogy a levert szabadságharc folytatásához gyűjtsön pénzt és támogatókat.  A sorozat elkészítését az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatta.
Kossuth Lajost a legtöbb amerikai városban hősként ünnepelték

Kossuth Lajost a legtöbb amerikai városban hősként ünnepelték

- Ez a film igazolja azt, mekkora ereje van a szabadságnak, igazolja, hogy a magyarok mennyire szabadságszeretőek, és milyen sok közös érték van a világban. Kossuth Debrecenhez is ezer szállal kötődött, ezért nekünk debrecenieknek különösen fontos, hogy foglalkoznak vele – mondta Halász János kultúráért felelős államtitkár.

- Éppen ez a hét és fél hónap az, amit Kossuth az USA-ban töltött, ez a Kossuth-életrajzokban másfél oldalas összefoglalókban szerepel, nem tudok arról, hogy bárki ilyen kutatással foglalkozna – hallhattuk Orosz István történészt.

A sorozat alkotói maguk is meglepődtek, hogy Amerika-szerte mennyi település vagy utca, viseli büszkén ma is az egykori magyar kormányzó nevét.

-  Az amerikaiak többsége európai gyökerekkel rendelkezik. Cseh, ír települések 150 vagy 125 évvel ezelőtt felvették Kossuth nevét, úgy tisztelik Kossuthot, mintha a saját nemzeti hősük lenne. Ez volt a legnagyobb meglepetés. Áhítattal beszélnek róla, fontosnak érzik – magyarázza Széles Tamás, a Debrecen Televízió  ügyvezető igazgatója.

A dokumentumfilm-sorozatot hamarosan műsorára tűzi a Debrecen Televízió, de az alkotás már DVD-n elérhető.