Fazekasságból élt régen több mint száz mester Hajdú-Bihar megyében.

Mára persze sokkal kevesebben maradtak – a legismertebb a Fazekas család, melynek négy tagja is foglalkozik a nevükben is élő mesterséggel.

Nádudvar jellegzetes fekete edényeiről híres – a kiszárított, de kiégetés előtt álló kerámiára kaviccsal dörzsölt, fénylő minta szintén helyi hagyomány.

Fazekas Ferenc még használja a családban öröklődő, kétszáz éves korongozópadot, bár rendelkezik a modern, elektromos változattal is.

A család készítette edényekből kiállítást rendezett be, a legrégebbi darab 1742-ből származik. Műhelye látogatóinak elmagyarázza, de be is mutatja, hogyan készül a nádudvari kerámia.

Az agyagot saját telkéről bányássza, majd egy évig érleli. Az égetés módja és időtartama dönti el, hogy milyen színű lesz az edény – a fekete színt hagyományos fatüzelésű kemencében, 8-10 órás, 850-900 fokon történő égetéssel lehet elérni. Fazekas Ferenc tanít a nádudvari kézműves iskolában is, ahol a fazekasság mellett többek között szőni, nemezelni, kosarat fonni is tanulhatnak a gyerekek.

Képen: Fazekas Ferenc készítette edények, a jellegzetes nádudvari díszítéssel