A menta a bárány egyik legjobb barátja, a
legtöbbször mégis cukorkában, rágóban és édességekben találkozunk vele.
Pedig ez a sokoldalú zöldfűszer nemcsak finom, hanem gyógyhatása miatt
is érdemes gyakran használni.
A menta az árvacsalánfélék családjába tartozó fűszernövény, amelyből
legtöbbször gyógyteát készítünk, az élelmiszeripar cukorkát, rágót,
szörpöt, likőrt vagy csokoládét ízesít vele. A legismertebb mentoloson
kívül létezik citrusos, narancsos, almaillatú menta, sőt, van egy
macskamenta nevű növény is, amelytől a macskák teljesen begerjednek.
A menta a görög mitológiában is felbukkan. Úgy tartják, az alvilág
ura, Hádész szerelmes lett egy nimfába, Minthébe, mire a felesége,
Perszephoné féltékenységében és éktelen haragjában növénnyé változtatta a
nimfát, akit még Hádész sem tudott megmenteni.
Fodormenta
A különböző fajták felhasználása különbözik: ismert a fodormenta,
borsmenta, vízimenta, csombormenta és a japán menta. A legelterjedtebb a
fodor- vagy zöldmenta (Mentha spicata, angolul spearmint), ezt
használjuk frissen húsok, mártások fűszerezésére. Népies neve a
köményes vagy kerti menta, utóbbit valószínűleg azért kapta, mert úgy
burjánzik a kertben, mint a gyom (érdemes ezért inkább cserépbe
ültetni). Egykor tej tartósítására használták, ugyanis megakadályozza az
alvadást. A fodormentából készült olaj gyengébb, mint a borsmentáé,
de azt is gyomorbántalmak ellen ajánlják.
A másik legtöbbet használt fajta a borsmenta (Mentha piperita,
angolul peppermint), amelyik a legillatosabb, legaromásabb mentafajta,
és leginkább az édesipar használja likőrök, cukorkák, bonbonok, szörpök,
csokoládék ízesítésére. Több mentafaj kereszteződéséből jött létre. A
középkorban kezdték el fogtisztítóként használni, a korabeli szerzetesek
pedig rájöttek, hogy erős illata távol tartja az egereket és a
patkányokat a kamráktól. A
két fajtát nem nehéz megkülönböztetni, a borsmenta levei sima
felületűek, kicsit cakkosak, a fodormenta szélei nagyon cakkosak és
barázdált a felületük.
Borsmenta
Mentás vagy mentolos?
A két kifejezést gyakran keverik,
szinonimaként használják. A menta maga a fűszer- és gyógynövény, a
mentol pedig a levelekben található illóolaj, amely a jellegzetes ízt,
illatot, aromát adja. Azok az ételek, édességek, amelyekhez mentát
használunk értelemszerűen mentásak, míg a hűsítő cukorkák, fogkrémek,
dohányáruk, ipari termékek, egyes csokoládék általában mentollal
készülnek.
|
Gyógyhatás
A bors- és a fodormenta leveleiből készül teát is használják
gyógyhatásuk miatt, és mindkét fajtából készül fogkrém, szájvíz, a
kozmetikai ipar pedig előszeretettel használja, mivel hűsítő érzetet
hagy maga után. A fodormentából készült tea gyengébb, görcsoldó,
puffadáscsökkentő, gyomorerősítő hatású, de megfázás és köhögés esetén
is ajánlják.
A borsmenta erősebb, magasabb mentoltartalma irritálhatja a
nyálkahártyát, légszomjat okozhat, emiatt kisgyerekeknek, csecsemőknek
egyáltalán nem szabad borsmenta- vagy mentoltartalmú készítményeket
(orrcsepp, kenőcs stb.) adni. A borsmentatea is gyomorerősítő,
görcsoldó, enyhén nyugtató hatású, enyhíti az asztmás rohamot kísérő
hörgőszűkületet. A borsmentaolaj savkötő hatású, párologtatva enyhíti a
szédülést, fejfájást, bőrbe dörzsölve frissítő, fájdalomcsillapító,
izomlazító.
Mihez illik?
A leggyakrabban desszerteket, csokoládékat ízesítenek vele, viszont
kiváló fűszere a halnak, húsoknak (főleg a báránynak), friss salátáknak,
gyümölcsöknek, de mártást is készíthetnek belőle. Az arab és az
észak-afrikai konyha egyik fontos fűszere. Szörpként, likőrként is
találkozhatunk vele, és az egyik legnépszerűbb koktél, a mojito alapja.
Szárított, morzsolt verzióban is lehet vásárolni, ez viszont nem adja
azt az üdítő ízt, mint a friss változat, sokkal mélyebb, kissé füstös
aromája van. A mentatea az arab világban nem csak megfázáskor és télen
jön szóba, hanem mindennap, szertartásosan fogyasztják, akár napi 4-5
pohárkával. Ezt az italt hűsítő hatása miatt érdemes nyáron fogyasztani a
jeges üdítők vagy a fogkrémízű mentafagyi helyett, de csakis forrón.
0 Megjegyzések