A méhkenyér a legértékesebb, ám egyben a legkevésbé ismert méhészeti termék. Kevesen tudják, mi is az a méhkenyér, és még kevesebben bátorkodnak begyűjteni. Lényegében a méhkenyér módosított virágpor, a szorgos méhek tápláléka. A méhek által hozzáadott anyagok, a mikroorganizmusok, a kaptárban uralkodó magas hőmérséklet és nedvesség hatására, valamint a konzerválási módnak köszönhetően a virágpor biokémiai átalakulások és szerkezeti módosulások sorozatán halad át és méhkenyérré alakul. A méhkenyér tulajdonságai, hatásai Méhkenyérrel kezelni lehet a májbántalmakat, a vérszegénységet, a stresszt, a reumát. A méhkenyérrel szabályozni lehet a bélműködést, lehet vele kezelni a vastagbél bántalmait, főleg a székrekedéssel társulókat, így az enterocolitist, az erjedési és rothadási folyamatokkal társult vastagbélhurutot, illetve a különféle kóreredetű idült székrekedéseket. A méhkenyér hatása sokkal gyorsabb és erősebb mint a virágporé. A méhkenyér hatása igazán figyelemre méltó májbántalmak esetén, rendkívüli eredményekről számoltak be a heveny és idült hepatitis, száraz és nedves cirózis (májzsugor) kezelésében. A szokásos ajánlott dózis 10-20 g/nap, egy vagy két adagban, 30-45 perccel evés után, a gyomor kímélése céljából. A súlyos májbántalmak esetén (A, B, C típusú hepatitis, cirózis), a dózis napi 30 g lehet, és napi három alkalommal kell bevenni - körülbelül 10 g/adag -, lehetőleg étkezések között, vagyis másfél-két órával evés után. Ez utóbbi esetben a kezelést ki lehet egészíteni kis adag (napi kétszer fél csésze) máriatövis teával vagy silymarin tablettával - amely a máriatövis hatóanyagát tartalmazza - és természetesen propolisszal (0,5-1g/nap) is. A méhkenyér a gyermekek táplálkozásában és a súlyos emésztőrendszeri betegségek - fekélyek, daganatok, cirózis stb. - miatt a virágpor megfelelő emésztésére képtelen személyek kezelésében is igazán javallott. A méhkenyér savanykásabb íze a virágporos méhlépben végbemenő jellegzetes erjedésnek köszönhető. A májjal és májműködéssel kapcsolatos valamennyi betegségben jobb a hatása mint a virágporé. Méhkenyér tulajdonságai: Máj és Epe támogató hatás Bél- és gyomortámogató hatás Daganatellenes hatás Idegrendszer erősítő hatás Vegetáriánusoknak Gyerekeknek Idegrendszer támogató hatás Kreativitás növelő hatás Szemtámogató hatás Tápanyaghiányos állapotban Izomtámogató hatás Regeneráló, erősítő hatás FIGYELEM!!! A méhkenyér cukorbetegek számára nem ajánlott. A méhkenyér összetétele: A méhkenyér olyan természetes anyag, amelynek gyógyértéke és antibiotikus hatása háromszor nagyobb, mint a pollené. Gazdag szelénium tartalma elősegíti a szervezet méregtelenítését és serkenti az immunrendszert. Kevesen tudják, hogy a méhkenyér tulajdonképpen a méhek által begyűjtött virágpor, amelyet azután megerjesztettek, kaptári körülmények között. Itt, a meleg, nedvesség és baktériumflóra hatására a virágpor számos biokémiai átalakulás nyomán, három hónap természetes erjedés után méhkenyérré alakul. Az így nyert új termék, a méhkenyér vegyi összetétele a virágporhoz viszonyítva feljavított. Lényegében a méhek feljavítják a virágpor tulajdonságait. A méhkenyér természetes termék, magas monoszaharid, K-vitamin, enzim és aminosav tartalmának köszönhetően, fokozott savassága miatt pedig a szervezet könnyen feldolgozza. A méhkenyér tápértéke és baktériumölő hatása 3-szor nagyobb, mint a virágporé. Forrás:Házi természetgyógyász