Ingyen letölthető a Secretbook böngészőbővítmény, melynek segítségével Facebook képeinkbe olyan titkos üzeneteket rejthetünk, amelyeket csak azok tudnak elolvasni, akiknek megadjuk a kódot. Mások mindössze egy fotót látnak. 

A titkos üzenetküldést a szteganográfia tudományának felhasználásával valósították meg. Az üzenet elrejtésével a Facebookon megvédhetjük az üzeneteinket bárkitől - hatóságoktól, kíváncsiskodó ismerősöktől, s marketing cégektől egyaránt. Ha sokaknak adjuk meg a jelszót, nyilván akár nagyszámú címzettnek is üzenhetünk fürkésző szemek kizárásával.

A Secretbook Owen-Campbell Moore, huszonegy éves oxfordi hallgató és korábbi Google gyakornok munkája. Fejlesztése csak a Chrome böngészőben működik, s a rejtett üzenet nem lehet hosszabb 140 karakternél.

Hogyan juthatunk a titkos üzenetküldés lehetőségeinek birtokába? A Chrome böngészőben kattintsunk a Súgóra, majd a Chrome Internetes Áruházra, s a Bővítmények keresése menüpontban keressük meg a Secretbookot. Telepítsük. A kódoláshoz a számítógép billentyűzetén a „ctrl”, az „alt” és az „a” gomb egyidejű lenyomására van szükség.

Amikor először hozunk létre titkos üzenetet, akkor frissítsük a Facebookot. Osszuk meg az ismerősünkkel – nyilván nem a közösségi oldalon – a jelszót, majd a Facebookra töltsünk fel egy képet. A képet lehetőleg ne az internetről szerezzük be, s kerüljük a nagy sík területeket, például az eget ábrázoló fotókat. A fotónkat kiválasztva nyomjuk meg egyszerre a ctrl, az alt és az a gombokat. Egy ablak jelenik meg, ahol kiválaszthatjuk a fájlt, beírhatjuk az üzenetünket, s a jelszót.

Ha ismerősünk szintén megnyomja a ctrl, az alt és az a gombokat, akkor csak neki megjelenik az üzenet. Az ötletben az a legjobb, hogy a kódolt üzenetet rejtő képek külsőre megkülönböztethetetlenek a „rendes” képektől.

Owen-Campbell Moore, a fejlesztő azt tanácsolja, hogy azért ezt az üzenetküldést ne használjuk szervezkedésre, mert a program nem ér fel a katonai szintű titkosítással. Ha azzal nem is ér fel, diktátor legyen a talpán, aki a Facebookra naponta tonnaszám feltöltött képeket mind visszafejteti a titkosszolgálatával.

A Facebook szóvivője még nem nyilatkozott a szoftverről.