A média privatizációjával, amit az új tájékoztatási törvény tervezete irányoz elő, voltaképpen csorbulnak a nemzeti kisebbségek szavatolt jogai, nemcsak a tartományban, hanem egész Szerbiában – jelentette ki ma Slaviša Grujić tartományi művelődési és tájékoztatási titkár.

Grujić sajtótájékoztatóján, amelyen jelent volt a Vajdasági RTV igazgatója és az újvidéki Szerb Nemzeti Színház (SNP) vezetője is, bejelentette, a tartomány és a művelődési intézmények közösen kezdeményezik azoknak a törvényes előírásoknak a módosítását, amelyek alkalmazása súlyos következményekkel járhatna. Ez elsősorban a tájékoztatási törvény tervezetének a rendelkezéseire vonatkozik, amely egyebek között előirányozza a helyi médiumok privatizációját is, továbbá a közszolgálati médiumok pénzellátásával kapcsolatban is változtatásokat helyez kilátásba. Ugyancsak módosíttatni szeretnék a közbeszerzési törvényt is, amelyet – mint megállapították – lehetetlen alkalmazni a művelődési intézményekben.

Grujić úgy ítélte meg, hogy a helyi médiumok privatizálása, aminek révén megszűnne az önkormányzati forrásokból történő támogatásuk, nemcsak a tartomány nemzeti kisebbségeinek a tájékoztatása terén okozna károkat, de Szerbiának is ártana, hiszen az Unióba vezető úton össze kell hangolnia előírásait az európai normákkal. Megemlítette, az EU-ban a helyi és a regionális médiumok pénzellátásának különféle modelljei honosodtak meg. A szomszédos Horvátországban, amely minden előírását összhangba hozta az uniós normákkal, 39 olyan médium létezik, amely teljes egészében az ökormányzatok tulajdonában maradt.

Siniša Isakov, az RTV vezérigazgatója szerint a szerbiai közszolgálati tájékoztatás hamarosan nem tudja előteremteni a munkájához szükséges eszközöket sem, ha sürgősen meg nem oldják megbízható és stabil finanszírozásukat. Véleménye szerint a tévé-előfizetés a „közszolgálat számára a legjobb és legátláthatóbb pénzellátási megoldás”, s reményét fejezte ki, hogy az illetékes tárca hamarosan olyan törvényekkel rukkol elő, amelyek a médiaszférában felmerülő problémákat hatékonyan és tartósan megoldják.

Aleksandar Milosavljević, az SNP igazgatója arra figyelmeztetett, hogy a közbeszerzési törvény előírásainak alkalmazása teljes képtelenség a kultúrában, illetve a kulturális intézményekben, s hozzátette, ha ez így marad, sok művelődési intézmény, köztük a színházak is, lakatot tehetnek ajtajukra – tudósít a Tanjug.