Bármilyen kacagtató is tud lenni a Google Translate néhány fordítása, még mindig az egyik legjobb, s ráadásul ingyenes. Most tovább javították. 

Mindenkinek akad egy jó története a Translate leiterjakabkodásáról, de minden tökéletlensége ellenére máig sincs jobb eszköz például teljes weboldalak gyors fordítására. Igen-igen, lesznek a műben csacskaságok, de azért nagyjából meg lehet érteni a lényeget.

És remek mulatság SMS-t fordíttatni, lefényképezni vagy ujjunkkal az érintőképernyőre firkálni, hangosan kimondani, netán beírni (micsoda ősi módszer!) a szöveget, hogy tegye át más nyelvre.

Mostantól pedig nyugodtan kijelenthető, hogy a legjobb zsebben hordható egyetemes fordítóval van dolgunk, mert az 51 (ötvenegy!) nyelvi csomag letölthető és hálózati kapcsolat nélkül működik. Az offline működéshez persze előzetesen le kell tölteni az adott nyelvi csomagot: a magyar 164 MB, tehát inkább csak Wi-Fi kapcsolattal érdemes beszerezni a mobilra.

Figyelemre méltó oldaldöfés, hogy a Samsung épp a minap építgette tovább az S Translate-et: a koreai cég programja az új Galaxy S4-en kilenc nyelven fordít. Elegendő feltenni a mobilnak a kérdést angolul, a kínai taxisofőrtől kínaiul kérdezi meg, hogy merre van a keresett utca.

A Google Translate időzítése nyilván a harc folytatását jelzi: a meccs állása pillanatnyilag a Mountain View-ban működő cég előnyét mutatja.

A Google Translate az alábbi nyelveken működik:

Afrikaans, albán, arab, örmény, azerbajdzsáni, baszk, belorusz, bengáli, bolgár, katalán, kínai (egyszerűsített), kínai (hagyományos), horvát, cseh, dán, holland, angol, eszperantó, észt, filippínó, finn, francia, galíciai, grúz, német, görög, gudzsaráti, haiti kreol, héber, hindi, magyar, izlandi, indonéz, ír, olasz, japán, kannada, koreai, lao, latin, lett, litván, macedón, maláj, máltai, norvég, perzsa , lengyel, portugál, román, orosz, szerb, szlovák, szlovén, spanyol, szuahéli, svéd, tamil, telugu, thai, török, ukrán, urdu, vietnami, walesi, jiddis.