A szervezet leendő elnöke a kötelező nyugdíjazással kapcsolatban azt mondta: ha kulcspozíciók esetében születik elutasító határozat, készek akár személyekre lebontva is kijárni a pozitív elbírálást. 

Csaknem 3000 egészségügyi dolgozót érintett a kötelező nyugdíjazásról szóló kormányhatározat, közülük mintegy kétezren adták be kérelmüket, hogy tovább dolgozhassanak az ágazatban - mondta a Duna Heti Hírmondó című műsorában a Magyar Kórházszövetség leendő elnöke. Velkey György megerősítette, hogy megérkezett az intézményekhez azoknak a névsora, akiknél a szaktárca jóváhagyta a továbbfoglalkoztatást. Elutasító jellegű határozatok azonban egyelőre nem érkeztek. Ez némi bizonytalanságot keltett, mivel a megkapott listából sokan azt feltételezték, hogy aki nincs rajta, azt automatikusan elutasították - tette hozzá.

Velkey György jelezte, hogy a szervezet egyelőre nem összesítette, melyik intézményben hányan kapták meg a jóváhagyást, mivel Szócska Miklós egészségügyi államtitkár többször utalt rá, hogy a listák még nem véglegesek, és újabb határozatok várhatók. Az érintettek most nagy izgalommal várják a további híreket, mert nagyon sok olyan orvos, asszisztens és ápoló van a kórházakban, akiknek a munkájára nagy szükség van - mondta a leendő elnök, aki szerint a dolgozók értesítésének módja nem volt szerencsés, ezért - mint mondta - szeretnék, ha az ilyen típusú döntések eredményét a tárca méltányosabb módon hozná az érintettek tudomására.

A szakember szerint nagyon sok hiányszakmákban foglalkoztatott egészségügyi dolgozót érint az ügy, akiknek ha kiesik a munkája, akkor megbénulhat az ellátás, ez függhet akár egyetlen egy ember hiányától is, ha történetesen olyan helyen dolgozik. Azt is figyelembe kell venni, hogy az egészségügyben egy kiképzési ciklus akár több tíz évig is tarthat, ezért az ágazatban más logika érvényesül, mint nagyon sok más szakmában, sok szakember nehezen, csak nagyon hosszú idő után lenne pótolható - tette hozzá.

Velkey György bízik benne, hogy az elmúlt években kialakult egy jó egyeztetési és együttműködési rendszer az államtitkárság, a kórházszövetség és más szakmai szervezetek között, amelynek révén szót értenek egymással, és - mint mondta - úgy tűnik a kormány egészségpolitkusai értik és megértik ezt a problémát. A szakember reméli, hogy a döntések is ezt fogják tükrözni, ha azonban kulcspozíciók esetében születik elutasító határozat, a szövetség kész akár személyekre lebontva is kijárni a pozitív elbírálást -  tette hozzá.