Április 9-én jelent meg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kormányrendelete, amely a volt Gödör, ma már Erzsébet Téri Kulturális Központ és Park felújítását sürgeti. Elsősorban nem kellett volna lerohasztani. De talán most új erőre kap.

Átok honol a város szívében, vagy mi van?

Először elakadt a Nemzeti Színház építése, amikor 1998-ban a Fidesz megnyerte a választásokat. Természetesen a politika írta felül a városfejlesztés és kultúra ügyét, sokáig szégyengödör tátongott az Erzsébet téren, amíg fel nem találták magukat az érintettek, és megszületett a Gödör Klub.

A klub nonprofit működött, a szomszédos mélygarázs bevételéből előbb az Oktatási és Kulturális Minisztérium majd a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) visszairányított elegendő összeget, hogy a karbantartási munkákat támogassák, hogy a medencetisztítást, az elektromos hálózat biztonságát ne a jegybevételekből vagy kávékból kelljen finanszírozni. Amiből természetesen nem is lehet, hacsak nem 900 forint egy capuccino és 4000 forint egy klubeste, ezt négy matematikai alapművelettel és egy szalvétányi helyen ki is számolhatjuk. Tévedés ne essék, vesznek 900 forintos capuccinót, de ahol ez az árszint, ott nincs mindenkinek kultúra.

Vagyis igazi közös ügy volt a Gödör. Minden résztvevő tudta, hogy az igényes programon túl is akad még néhány fontos feltétel: a fröccs megengedhető, a park tiszta, a víz pedig nem algásodik.

Így ment ez egészen addig, amíg a fenntartásra szánt összegeket a mélygarázs bevételből 2006-ig megkapták. A nol.hu tavalyi beszámolója szerint a rákövetkező években a parkolót üzemeltető, állami tulajdonú cégben maradtak a garázs bevételei, s bár a minisztérium is csorgatott még valamit, a karbantartást és építészeti feladatokat ellátó UNI-CO Iroda, élén Filep Ákossal kényszerből költött a munkákra.

Ahol foltozott a költségvetés, ott foltozott a klub is. Szemét, medencébe dobált palackok, megtört burkolólapok jelezték, hogy a karbantartás több forrást igényelne.

Ha túllépünk a politikán és a kultúrharcon, akkor a 2011-2012 fordulóján hozott döntéssorozat akár segíthetett is volna a Gödör Klubon. Egy ideig úgy tűnt, hogy marad a név, és marad Filep csapata, akik a programszervezésért is felelősek. Csupán annyi történt volna, hogy a Nefmitől a tulajdonjogot a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Vagyonkezelője veszi át. A földterület is átkerült az államhoz a Fővárosi Önkormányzattól, írta a nol.hu 15 hónapja.

Párhuzamosan, 2011 októberében a miniszterelnök azt a Fürjes Balázst nevezte ki a fővárosi beruházásokért felelős kormánybiztosnak, aki az FTC-stadion építését is felügyeli. A régi-új Gödör sorsa, úgy tűnt fontos a kormánynak is, ezért sokan várták a tartalomra vonatkozó ígéreteket, javaslatokat. Képbe is került a Design Terminal, amely a szomszédos Erzsébet téri bauhausba költözött, és már azt is megtudhattuk Englert Róberttől, a Designt Terminal vezetőjétől, hogy a hatékonyabb működés kedvéért – itt az épület és a klubhelység infrastruktúrájáról van szó – összevonják a két létesítményt.

Az Erzsébet Téri Kulturális Központ és Park nevet azonban akkor vették fel, amikor az UNI-CO-tól elvették a programszervezést. Az UNI-CO alapjáraton építész iroda, de Filep Ákos évtizedes jog- és feladatköre volt tartalommal megtölteni a klubot. A közönség igazol: jól végezte.

Az UNI-CO, ugyan pályáztatás nem folyt, elvesztette a Gödört, nem is engedélyezte a név használatát az utódoknak, így az új programigazgató, Muraközy Péter már a friss név alatt jelentette be, hogy a további programok a Gödör szellemét viszik tovább. Még februárban elmondta az (új nevén) Akvárium programjával kapcsolatban: “szerintem alapvetően jó irányt mutat az MR2. A húzónevek nagyjából az ő kínálatukból jönnek majd. Jóval nagyobb terepet szeretnék az elektronikus zenének adni, a hagyományos DJ-szettektől egészen a live actekig, akár kísérletezőbb előadásformákban is.”

Mivel Muraközy a Sziget-fesztiválok (például Volt és Balaton Sound) zenei kínálatáért is felelős részben, ezért nem meglepő, hogy a sajtó érdeklődni kezdett a nyári rendezvények és az egész éves Gödör-program közötti átfedésről. Az MTI-nek adott interjúja szerint “a fesztiválok mindig is afféle eszenciának számítottak ezen a téren. Azok az előadók, DJ-k lépnek fel a nagyobb volumenű eseményeken, akikre komolyabb igény mutatkozik. Így van és lesz átfedés az általam szervezett fesztiválok művészei és az Akvárium programja között, hiszen az elvárások és elképzelések ebben a helyzetben sok esetben egyeznek."

Ha az elmúlt egy évben nyomon követtük az Akvárium naptárbontásait, akár csak felületesen, beláthatjuk, hogy Muraközy derekasan tartotta és tartja magát az elképzeléséhez. Regnálása alatt fellépett már a Compact Disco, a Carbonfools és a Punnany Massif, de pár hónapja, a Corvintetőt az Akváriumra cserélve, az Irie Maffia-s Jumo Daddy heti elektronikus klubja is átköltözött az Erzsébet térre.

Ámde, hol tart az infrastruktúra és az ingatlan fejlesztése? Idén április 9-én egy kevés konkrétumot tartalmazó kormányrendelet látott napvilágot, amely így szól: „A Kormány egyetért azzal, hogy a Budapest V. kerületi […] Erzsébet téri Kulturális Központ és Park fejlesztése II. ütemének megvalósítása elnevezésű beruházás […] az Erzsébet-program keretében kerüljön megvalósításra, ezért felhívja a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy a nemzeti fejlesztési miniszterrel együttműködésben a Beruházás befejezése érdekében tegye meg a szükséges intézkedéseket.”

Hogy pontosan mik a „szükséges intézkedések”, mi az, ami még hiányzik, és hogy a korábban vállalt 2013-as nyári határidőt tudják-e tartani, nyitott kérdések maradnak. Próbáltunk választ kapni az illetékes a KIM-től, valamint a Design Termináltól (ma: Forum Hungaricum Nonprofit Kft.), de nem érkeztek meg cikkünk publikálásáig. A minisztérium továbbirányított a programért közvetlenül felelős szervhez, a Design Terminal pedig írásban azt kérte, hogy a miniszteri biztos keressük.

Minden esetre a II. ütem – még ha be is fejeződik időben – vészesen elhúzódott. A 7 év, amióta nincs igazán pénz az igényes karbantartása, nem is méri elég érzékletesen ezt a hosszúságot. A legérzékleteseb mérce: egy radikális kormányváltást is átíveli a vontatott folyamat.

Tulajdonképpen az I. ütem nem más, mint a befejezetlen Gödör és annak toldozása-foltozása. S miután a II. ütemben a további 1000 négyzetméteres területet is kiépítették, az ígért színházterem és tartozékai is kialakultak, akkor is marad az igazán nagy feladat: a karbantartás.

forrás: hvg.hu