Az elmúlt hetekben hangos volt a sajtó a Székelyfölddel kapcsolatos mindenféle botrányok miatt. Az autonómia-tüntetéssel kirobbant botrányok sorozatát csak tetézte a „fejpánt-ügy”.

Miután országszerte mindenféle magyarellenes megnyilvánulásoknak és megmozdulásoknak lehettünk szemtanúi (és természetesen a mi oldalunk sem ült és hallgatott csendben), egy férfi úgy döntött, bebizonyítja, hogy nincs „félnivalójuk” a Székelyföldön élő románoknak, nem éri őket semmilyen diszkrimináció a székelyek részéről.

Ennek bizonyítására a férfi egy ugyanolyan fejpánttal indult útra Sepsiszentgyörgyön, mint amilyet a fent említett kislány viselt az ominózus eset során. A férfi a „trikolort" viselve homlokán vette nyakába Sepsiszentgyörgy utcáit, üzleteit és kizárólag román nyelven beszélve több üzletben is kenyeret vásárolt.

A közvéleménnyel ellentétben, a férfi semmilyen „megrovásban” nem részesült, nem volt része hátrányos megkülönböztetésbe a román nyelv, illetve a fejpántért sem. Minden üzletben, ahol vásárolt szíves kiszolgálásban részesült, az alkalmazottak ugyanúgy bántak vele is, mint a többi vásárlóval.

Tehát bebizonyosodott: a románok nem halnak éhen Székelyföldön, ugyanolyan szívélyes kiszolgálásban van részük, mint bármely más vásárlónak.

Tünde