November elején tette közzé az OÉTI azt azt a listát,
melyben egyes élelmiszerek transz-zsírsav-tartalmát ismertették. A listában nem
volt feltüntetve, hogy milyen metódussal végezték a vizsgálatot, ki a gyártó
vagy a forgalmazó, illetve szerepelnek rajta olyan termékek, melyeket még
2008-ban szereztek be. A csak tájékoztatásként nyilvánosságra hozott lista nagy
port vert fel, a gyártók cáfolták a vizsgálati eredményeket, mondván, évek óta
nem forgalmazzák ezeket a tételeket, és többen azóta receptúrát is váltottak.
A lista megjelenése után Schobert Norbert a Food Analytica
Kft-vel újra bevizsgáltatta azt a müzliszeletet, melyet korábban az OÉTI is
vizsgált (bár nyilatkozata szerint a terméket 2009 óta nem is forgalmazzák).
Schobert Facebook-oldalára kiposztolta a vizsgálati jegyzőkönyvet, ami
tanúsítja, hogy az Update2 gyümölcsös müzliszelete gyakorlatilag nem tartalmaz
transz-izomer zsírsavakat, szemben az OÉTI állításával, mely szerint a 100
grammos termék 26,2 grammot tartalmaz. Több magánlabort is megkérdeztünk arról,
hogyan lehetséges ekkora eltérés a mérési eredményben. A laborok szerint csak
mérési hiba állhat a háttérben, illetve többen – köztük Schobert Facebook
posztja szerint a mérést végző Food Analytica Kft laborvezetője – is
felvetették, hogy akkreditált-e az OÉTI a vizsgálatra.
Ennek azért van jelentősége, mert hiába végez kitűnő munkát
egy labor, ha nincs akkreditálva az adott mérésre, akkor hivatalosan nem adhat
"érvényes" eredményt. Tengelits András, az ÁNTSZ sajtóreferensének
tájékoztatása szerint a labornak megvannak a megfelelő jogosultságai, és ők
is gázkromatográfiás módszerrel végezték
a vizsgálatot, csakúgy mint a Food Analytica munkatársai.
Az nem derült ki, hogy az Intézet, miért most hozott
nyilvánosságra 2008-as vizsgálati eredményeket is tartalmazó listát, főleg úgy,
hogy a termékeken nem kell feltüntetni, hogy transz-zsírsavat tartalmaz,
illetve hogy (több országtól eltérően) Magyarországon nincs is semmilyen
szabályozás a zsírsavak felhasználására vonatkozólag.
A listát egyébként azóta frissítették, a több cég terméke is
kikerült a listából, mert a gyártó jelezte, hogy az adott összetételű termék
már nincs forgalomban.
Mik azok a transz-zsírsavak ?
A zsírok két típusba sorolhatóak: telített és telítetlen. A
telítetlen zsírsavakat a növényekben találjuk meg, a telítettek az állati
zsírokban találjuk meg. A transz-zsírsavak a növényi zsírsavak feldolgozása
során (hidrogénezés) keletkeznek. Az eljárás során a telítetlen zsírsavak
szerkezete átalakul, és megjelennek az egészségre káros transz-zsírsavak. Míg
régebben főleg a margarinok hidrogénezése során keletkeztek, azóta a gyártók
jelentős része változtatott a technológián, és ezáltal a sokat támadott
vajhelyettesítőktől már nem kell tartani.
Miért használják őket?
Mert az olajok technológiai tulajdonságait képesek
megváltoztatni. Azaz, ezek a termékek hosszabban elállnak, ropogósabb lesz a
bennük kisütött étel, a növényi olajok szilárd halmazállapotúvá válnak általa.
Ha ennyire jók ezek a transz-zsírok, miért kell tartani
tőlük?
Mert bizonyítottan növelik a szív- és érrendszeri
megbetegedések számát (mely Magyarországon vezető halálok): napi 5 gramm
bevitelével 23 százalékkal növekszik a szív- és érrendszeri betegségek
kockázata. Emelett növeli a koleszterinszintet és gyorsítja az érelmeszesedés
kialakulását.
Ha ez ennyire egészégtelenek, miért nincs szabályozva nálunk
a használata?
Ez egy jó kérdés. Úgy tűnik, hogy bár számos országban
fontosnak tartották a szabályozást, nálunk még senkinek nem jutott az eszébe. A
jelenlegi törvények szerint fel sem kell tüntetni a terméken, hogy tartalmaz-e
transz-zsírsavat. Igaz, 2004-ben megfogalmaztak egy ajánlást, mely szerint nem
jó, ha naponta 2 grammnál több transz-zsírt fogyaszt valaki, de ez még mindig
csak ajánlás, tehát a gyártókat nem kötelezi semmire.
Akkor honnan tudhatom, hogy miben van és miben nincs?
Igazából sehonnan. Vannak olyan élelmiszercsoportok,
melyeknél előszeretettel használják a transz-zsírokat, ha valaki ezeket
elkerüli, akkor jó eséllyel nem csak a szívének tesz jót, de el sem hízik.
Ilyenek a nagy zsírtartalmú édesipari termékek, az ét- és tejbevonó masszával
borított sütemények, kekszek, nápolyik, levesporok, kávéfehérítők, mikrohullámú
sütőben pattogtatható kukoricák, bizonyos margarinok, és a gyorséttermi ételek.
Azokban a termékekben, ahol a hidrogénezett növényi olaj az
összetétel elején szerepel (tehát nagy mennyiségben van jelen), szintén
valószínűleg megtalálható a termékben a transz-zsírsav.
Forrás: divany.hu
0 Megjegyzések