„Majdnem elalszom!” „Olyan fáradt vagyok!” Hányszor mondogatjuk naponta? Nem véletlenül, hiszen lassan tényleg itt a tavasz! Vele együtt pedig a hagyományos fáradtság is!

Vajon hogyan küzdjük le?

Mi okozza a fáradtságot?

 1. Vitaminhiány (különösen a C-vitaminé): Amit nyáron szervezetünk elraktározott, már lassan kifogy. Hiába vesszük a boltokban kapható zöldségeket, gyümölcsöket, az éretlenül leszedett, konténerekben tárolt finomságokat – ezek vitamintartalma messze elmarad a kertünkben termeltekétől.

A vitamin-tabletták sem vehetik fel a versenyt a friss áruval. Ráadásul arra is vigyázni kell, hogy ne mesterségesen előállított bogyókat kapkodjunk be.

2. Az időjárás gyakori változása: A frontok nagyon megterhelik szervezetünket. A nagy hideg után általában hirtelen köszönt be meleg. A változásokat konkrétan nem mindig érzékeljük, idegrendszerünk viszont igen.

3. Biológiai óra: Télen hosszabbak az éjszakák, nagyobb az alvásigényünk. Ezt még az ősembertől örököltük, mert akkoriban a barlangban átaludták a telet, és tavasszal frissen kezdtek neki a munkának. Mivel mi nem bújhatunk el, nehezebben viseljük az átállást.

Hogyan segíthetünk magunkon?
– Próbáljunk meg korán felkelni, kocogni, úszni. – Legyünk többet a friss levegőn. – Néha menjünk el szoláriumba, pótoljuk a napfényt, ez is boldogsághormont szabadít fel a szervezetünkben. – Együnk csokoládét, és igyunk teákat. Nagyon jó hatású a ginseng. E Kínából származó növényt az élet gyökerének is nevezik. Ebből készítsünk magunknak teafőzetet!
– Nagyon jó még a savanyított káposzta, a snidling, a póré-és lilahagyma, később az újhagyma. Felejtsük el a primőröket!

Forrás: MTI