Miután Tamás Sándor megye­tanácselnök felkérte a polgármestereket, hogy tegyék ki a hivatalukra a székely zászlót, nemhogy szaporodnának, hanem inkább fogynak a lobogók.

Igaz, ennek főként az az oka, hogy a prefektus sem tétlenkedik: elődje „munkáját” folytatva, Dumitru Marinescu március elején körlevélben kilenc polgármesteri hivatalt szólított fel, hogy székhelyük homlokzatáról távolítsák el a székely zászlót. Egyelőre a kovásznai és a csernátoni polgármesteri hivatalok tettek eleget a kérésnek.

A fürdővárosban március 14-én tűzték ki a zászlót a városházára, és 15-én is ott lobogott, majd ezt követően kapták meg a prefektusi felszólítást, számolt be Thiesz János polgármester. A kék, aranysávos lobogót eltávolították ugyan, de az elöljáró jelezte, ünnepi alkalmakkor visszakerül a hivatal épületére. Egyes vélemények szerint az ügynek nem használt a Kőrösi Csoma Sándor Líceumbeli hajpántos cirkusz sem.

Bölöni Dávid csernátoni polgármester azt állítja, a zászló a március 10-i autonómiatüntetés alkalmával vétetett le, de rövid időn belül visszakerül, várhatóan nem a polgármesteri hivatal épületére, hanem egy köztéri helyszínre.

Tamás Sándor, aki a megyei RMDSZ elnöke is, úgy véli, hogy a „zászlóügy” alakulása nincs összefüggésben azzal, hogy a megyei elnökség a prefektúrával átellenben felállított SIC-tábla leszerelése mellett döntött, hiszen a zászlók levétele azt megelőzően történt.

A többi zászló egyelőre marad a hivatalokon. A polgármesterek nagy része egyetért abban, hogy ameddig a törvény konkrétan nem rendelkezik arról, hogy a székely zászlókat le kell venni, addig nem tesznek eleget a prefektusi felszólításnak.

Erdély András
Székely Hírmondó