Zéró toleranciát sürgetett a papok által elkövetett nemi visszaélésekkel szemben Ferenc pápa pénteken a Hittani Kongregáció prefektusával, Gerhard Ludwig Müllerrel tartott találkozóján.



Ferenc pápa a folytonosságot is hangsúlyozta azokkal a pedofíliaellenes intézkedésekkel kapcsolatban, amelyeket még elődje, XVI. Benedek kezdeményezett. A katolikus egyház új első embere prioritásként a kiskorúak védelmét, az áldozatok segítését és az elkövetőkkel szembeni eljárást nevezte meg. A püspöki konferenciáknak direktívákat kell megfogalmazniuk és alkalmazniuk az "egyház tanúságtétele és hitele érdekében" - olvasható a kongregáció által kiadott közleményben.

Ez az első alkalom, hogy az új pápa az egyházat megrázó pedofil botrányokról beszélt. A téma felmerült a pápaválasztás napjaiban is, amikor a pedofília áldozatait képviselő amerikai egyesületek tiltakoztak az ellen, hogy Roger Mahony, Los Angeles nyugalmazott érseke részt vegyen a konklávén. Mahonyt az amerikai ügyészég a Vatikánba indulása előtt hallgatta meg az egyházmegyéjében történt 120 pedofil bűnesettel kapcsolatban.  Az olasz sajtó azt hangsúlyozza, hogy a Ferenc pápa által megerősített zéró toleranciát Robert W. Oliver vatikáni főügyész fogja érvényre juttatni.

A főügyész februárban közölte, hogy a Vatikánba 2004-ben érkezett a legtöbb jelentés, összesen 800, a papok által kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális erőszakról. 2010-től évente körülbelül 600 ilyen ügyet jelentenek. Ezek többsége 1965 és 1985 közötti esetekre vonatkozik.

Bezárhatja a Vatikán bankját Ferenc pápa

Az egyszerűség és a becsületesség modelljévé tenné a katolikus egyház szervezetét, és ennek részeként átalakítaná, de akár be is zárná a Vatikán botrány által sújtott bankját Ferenc pápa - idéz vatikáni forrásokat a Reuters. Utóbbi esetben más bank látná el a Vallási Művek Intézete eddigi feladatait.

A hírügynökség szerint az idén március 13-án megválasztott argentin Jorge Mario Bergoglio pápaságának egyik tesztje éppen az lesz, mit tesz a Vatikán imázsát három évtizeden keresztül romboló vatikáni bank, a Vallási Művek Intézete (IOR) működésével. Tavaly az egyik európai hatóság azt találta, hogy a Vatikán pénzügyi rendszere nem tesz eleget bizonyos pénzmosás elleni szabályoknak. Ezért néhány hétre fel kellett függeszteni például a kártyás tranzakciókat a városállamban.

Ha a pápa úgy kívánja, bezárhatja az IOR-t - nyilatkozta a bank tevékenységét jól ismerő egyik vatikáni tisztségviselő. Most, hogy lassan a meglepetésszerű megválasztása körüli "forgószél" elcsitul, az egyik feladata ez lesz az új egyházfőnek - vélte. Egy másik forrás szerint ugyanakkor Ferenc pápaságának első hónapjaiban nem ez fogja lekötni idejét, hanem a Szentszék szervezetének átalakítása, többek között a vatikáni hierarchia legfelső személyi állományának megváltoztatása. Szerinte a bezárásnál valószínűbb forgatókönyv, hogy a Vatikán és a nemzetközi egyházi intézmények tranzakcióiban fontos szerepet betöltő IOR "komoly szerkezetátalakításon" fog átesni. Mivel azonban Ferenc pápa "minden nap meglepő dolgokat tesz", szerinte a bezárást sem lehet kizárni.

Mindkét forrás szerint Ferenc pápa egyik első lépése az lehet majd ezen a területen, hogy egy tanácsadó testületet állít fel a Vatikán pénzügyi struktúrájának reformja céljából. Ezt minden bizonnyal Tarcisio Bertone államtitkár leváltása fogja megelőzni. A bíboros személyét közvetlen kapcsolatba hozták a vatikáni bankbotránnyal, mondván, Ettore Gotti Tedeschit, a bank azóta elbocsátott korábbi vezetőjét ő hozta a társaság élére. Jelenleg Ernst von Freyberg az IOR elnöke, akitől modernizációt, a transzparencia növelését és a nemzetközi sztenderdeknek való megfeleltetést várja a Szentszék. Ferenc pápa hamarosan várható döntései azonban az ő munkáját is felülírhatják.

Milyen egyházi szerepet szán Ferenc pápa a nőknek?

Felkeltették a figyelmet Ferenc pápának a nők szerepéről mondott szavai, amelyek utat nyithatnának az egyházi esélyegyenlőség felé. Krisztus feltámadásáról szólva Ferenc pápa a szerdai általános audiencián hangsúlyozta, hogy ennek első tanúi nem a tanítványok, hanem a nők voltak, akik "az örömhírt nem tartják meg maguknak, hanem azonnal közlik". "Az Evangéliumban az akkori világban háttérbe szorult nőknek elsőrendű és alapvető szerepük van" - hangoztatta az egyházfő. Hozzátette: "ez a nők missziója. Édesanyák, nagymamák előre! Ti tanúsítsátok, hogy Jézus él, feltámadt!".

Ferenc pápa a nőknek a családban játszott hitvallási szerepéről beszélt, de kijelentései azonnal elindították a találgatást arról, vajon az új pápa a nők egyházi feladatvállalásának bővítésére is utalni kívánt-e. Ferenc pápa lesz-e az, aki napirendre tűzi a nők pappá szentelését? - kérdezte a sajtó. A lapok megjegyezték, hogy az új pápa gyakran idézi saját nagyanyja tanításait.  "Elfogadhatatlan, hogy a nőknek ne legyen az egyházban döntéshozatali szerepük, miközben az egyház mindennapi életében a plébániákon szolgáló nők száma lassan már megközelíti a papokét: a nők oroszlánrészt vállalnak a szegények segítésében, az idősellátásban és a katekizmus tanításában is" - írta a témával foglalkozó Lucetta Scaraffia újságíró. Scaraffia a főszerkesztője a l'Osservatore Romano szentszéki napilap gondozásában megjelenő "Donne Chiesa Mondo" (Nők Egyház Világ) című havilapnak, amelyet XVI. Benedek indított útjára.
 
A nők egyházi szerepe az utóbbi évtizedekben fokozatosan erősödött. II. János Pál Mulieris dignitatem (Az asszony méltóságáról) 1988-as apostoli levele még azt hangsúlyozta, hogy a női "géniusznak" nincsen szüksége tisztségekre az egyházi hierarchiában. 2004-ben a hittani kongregáció akkori vezetőjeként Joseph Ratzinger bíboros a püspökökhöz írt levelet "a férfi és nő együttműködéséről az egyházban és a világban". XVI. Benedek alatt jelentősen nőtt a szentszéki hivatalokban dolgozó nők aránya, és 2011-ben a német pápa a nagypénteki keresztút meditációi szövegének megírását egy Ágoston-rendi szerzetesnőre bízta. A nők egyházi szerepe téma volt a tavaly októberi püspöki szinóduson és a márciusi konklávét megelőző bíborosi tanácskozásokon is.

"Ferenc pápa újabb lépést tehetne, de azt kizárom, hogy bevezesse a nők pappá szentelését" - hangoztatta Scaraffia. A női papság iránti követelés Itáliában nem annyira erős mint az Egyesült Államokban, Nagy Britanniában és Ausztráliában. Az amerikai Women's Ordination Conference tagjai Ferenc pápa megválasztásával egy időben a nőket jelképező rózsaszín füstöt eresztettek fel a Vatikánnal szemközti dombról.  "Jézus nem tett különbséget férfi és nő között" - hangoztatta akkor a CBC amerikai hírcsatornának Miriam Duignan a womenpriest.org képviselője. A szervezetnek a Szent Péter téren a nőpapokat követelő tagját az olasz rendőrség eltávolította.