A közelmúlt visszaesése után februárban már javult az ipar teljesítménye az előző hónaphoz képest. Szakértők szerint a jövőben ez a tendencia felerősödhet. Leginkább annak következtében, hogy több óriásvállalat is gyárakat épít Magyarországon.

Kossuth Rádió - Orbán Viktor miniszterelnök közreműködésével rakták le csütörtökön a Knorr-Bremse új kecskeméti gyárának alapkövét. A főként fékrendszereket gyártó német cég 5 milliárd forintot költ a beruházásra. Jövő héten felavatják a Stadler vasúti járműgyártó cég Szolnokon felépült gyártócsarnokait, rá egy napra pedig Nyíregyházán a Lego kezd bele egy újabb magyarországi gyár építésébe, amely 250 új munkahelyet teremt.

Az ilyen és ehhez hasonló beruházásoktól is várható, hogy fellendül az ipari termelés, amely most februárban 0,3 százalékkal növekedett az előző hónaphoz képest, de éves összehasonlításban még csökkent. Az Magyar Iparszövetség számításai szerint a következő hónapokban folyamatosan bővülhet az ipar teljesítménye, ami a gazdaság növekedését segítheti. 

Vadász György, a szervezet ügyvezető elnöke szerint nagyon jó szolgálatot tett az ipari termelés felfutásának a kormány kétoldalú megállapodás-sorozata, amelyben egy sor külföldi vállalkozásnak kínálta a lehetőséget a magyarországi további terjeszkedésre és fejlesztésre.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Berlinben, ahol üzletemberekkel találkozott, arról beszélt, hogy német közreműködéssel a magyar gazdaság tartósan elindulhat a növekedés útján. „A német iparszövetség képviselőivel beszéltünk arról is, hogy el lehet indítani olyan közös programokat, amelyekben a magyar vállalkozók, magyar állami támogatás és német vállalkozások vehetnek együttesen részt. Ilyen pályázati programokat vagy ilyen programokat például az energiahatékonyság növelésében mindenképpen el lehet indítani” – nyilatkozat a tárcavezető a Krónikában.

A gazdasági növekedést segítheti az alacsony infláció is – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) márciusban rekord alacsony, 2,2 százalékos adatot mért. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint főként a kiskeresetűeknek jöhet ez jól.  Vámos György, a szervezet főtitkára a Kossuth Rádió műsorában azt mondta, a minimálbéresek és a nyugdíjasok bevételei reálértékben növekednek, vagyis sokkal többet tudnak vásárolni, mintha az infláció magasabb lenne. Ez azt jelenti, hogy a belföldi fogyasztás visszaesése meg fog állni – tette hozzá a kereskedelmi szövetség tisztségviselője.

A hazai fogyasztás felpörgése az egész gazdaság teljesítményét javíthatja. Londoni elemzők szerint idén már növekszik a magyar gazdaság, a GDP-emelkedés mértéke a 2,5 százalékot is meghaladhatja.