Méltatlanul mellőzik és figyelmen kívül hagyják a másodlagos alapanyagok begyűjtésével foglalkozó romákat, s olyan előítéletekkel viszonyulnak irántuk, amelyeknek semmi alapjuk nincs, közölte Farkas István, az újvidéki Solidarnost másodlagos alapanyagok begyűjtésével foglalkozók szakszervezetének képviselője.

Farkas a romák világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatóján elmondta, az újrahasznosítható anyagot begyűjtő munkásokról azt gondolják, hogy tanulatlanok, lusták és szociális juttatások kedvezményezettjei, azaz „kártevők”.

„Állítom, hogy a begyűjtök 95 százaléka befejezte az általános iskolát, 50 százalékuk vagy még többen pedig éppen középiskolai tanulmányaikat folytatják, vagy már a végére értek. Országos szinten pár százan, Újvidéken pedig több tízen megkezdték felsőfokú tanulmányaikat, esetleg már meg is szerezték diplomájukat” – mondta Farkas.

Hangsúlyozta, hogy tudomása szerint a begyűjtőknek csak mintegy a 30 százaléka kap szociális segélyt, nagy részük pedig minden fellelhető munkát elvállal, az idény- vagy alkalmi munkától kezdve a kézművességig.
„Lehet, hogy a szemetesekhez kell vezetniük a gyermekeiket, de nem fogják megengedni nekik, hogy kolduljanak és lopjanak, mert értékelik polgártársaikat. Éppen ezért még szociális segélyt sem kérnek, hogy ne terheljék a pénztárcájukat” – magyarázta Farkas.

Elmondta még, hogy a szakszervezet az elmúlt években írásban fordult minden érintett intézményhez, és felajánlotta az együttműködés lehetőségét a döntéshozatal, valamint a munkaszervezés és a begyűjtők helyzetének rendezése során, de soha nem kaptak választ.
„Sok állami meg civil szervezet és egyén az újrahasznosításból él meg manapság, miközben a begyűjtőket kizárják ebből a folyamatból, annak ellenére, hogy az első láncszemek a folyamatban. Amikor a döntéseket meghozzák, alkalmazzák és végül profitálnak belőlük, a begyűjtőket senki sem kérdezi meg” – szögezte le Farkas.

A romák világnapja alkalmából a szakszervezet képviselői tiltakozó menetet szerveztek Újvidék utcáin, Mi is itt vagyunk – Vi amen sam kate elnevezéssel, amelynek célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a csoportosulás problémáira.