Egyre több kutatás jut arra a következtetésre, hogy nem
járunk jól, ha száműzzük a zsírokat az étrendünkből.
Mit tegyünk, ha nem szeretnénk súlyfelesleggel küzdeni? A
válaszokban előkelő helyen jelenik meg, hogy tartózkodjunk a zsíroktól. Ez
azonban nem ilyen egyszerű, és nem azért, mert olyan nagy ördöngösség
összehozni a zsírmentes étrendet. A probléma forrása az, hogy a tudomány
jelenlegi állása szerint a napi betevőnk 15-30%-át ildomos lenne zsírokból
fedeznünk ahhoz, hogy egészségesek maradjunk.
Zsír és zsír közt is van különbség
Úgy is szokták mondani, hogy vannak a jók és a rosszak. Mint
az a két jelzőből is sejthető, az előbbi csoport fogyasztása egészséges, az
utóbbié nem. A jó zsírok közt találjuk a telítetlen zsírokat, mint például az
olíva-, mogyoró-, zöldség-, kukorica-, napraforgó olajok, valamint az Omega-3 és
Omega-6 olajakat, melyekhez lenmagból, hidegvízi halakból, csirkemájból
juthatunk hozzá. A telített zsírok, mint a sertészsír, a vaj, a kókuszdió olaj
már a minimum napi energia bevitel 10%-át tegyék ki. Vigyázat: a
cukrászsüteményekben, lepényekben, kekszekben és a feldolgozott élelmiszerekben
is megtalálhatók! Amitől pedig végképp jobb lenne tartózkodni, azok a
transzzsírok, melyek molekulaszerkezetét hidrogénezéssel átalakítják, és így a
növényi olajokból zsír keletkezik. A klasszikus példa rá a margarin.
Itt és most nem állunk neki ecsetelni az utóbbi csoportba
tartozó zsírok kellemetlen hatásait, inkább arról ejtenénk néhány szót, amiről
elég keveset hallani: Miért is nem jó nekünk, ha az összes zsírra nemet
mondunk.
Zsír nélkül…:
- Kevesebb
vitamin szívódik fel a szervezetben. A, D, E és K – vitaminok zsírban oldódnak.
Az étkezésből származó zsírok nélkül nem tudnak hasznosulni a szervezetben, és
nem tudnak hozzájárulni a sejtregenerálódáshoz, a véralvadáshoz, az immunitáshoz
és a növekedéshez.
- Szomorkás
lesz a hangulatunk. A kutatások az Omega-3 és Omega-6 esszenciális zsírsavak és
a hangulatunk közt összefüggést fedeztek fel. Ha kevés jut belőlük a
szervezetünkbe, akkor lehangolttá, depresszióssá válhatunk. Sőt, a kognitív
képességeink is csökkennek, ami annak köszönhető, hogy ez a két zsírsav
szerepet játszik az agysejtek közötti kommunikáció elősegítésében.
- Nő a
daganatos betegségek kialakulásának a veszélye. A kutatások arra engednek
következtetni, hogy a nulla felé tendáló zsírbevitel fokozza a végbél-, a
mell-, és a prosztatarák kialakulásának a kockázatát.
- A szív is
megérzi. A jó zsírok segítenek „eltakarítani” a felesleges koleszterint a
szervezetből. Ha nincs belőlük elég, akkor ez nem valósul meg, a koleszterin
marad, szintje az egészséges érték felé kúszik, ami végül szívproblémákhoz
vezethet.
- Felborul a
tápanyagok egyensúlya. Ha nem fogyasztunk elég zsírt, akkor hiány lép fel a
szervezetben, amit valahogy pótolni kell. Szénhidrátokkal vagy fehérjékkel
fogunk kompenzálni. A szénhidrát-dús étrend az éhséget, a derékbőséget valamint
a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát növeli jelentősen. A
fehérjefogyasztás irányába elcsúszott táplálkozás pedig a veséket és a májat
teszi ki a kelleténél jóval nagyobb megerőltetésnek, csontritkulás alakulhat ki
a következtében.
- Aláássuk a
fogyási törekvéseinket. A csökkentett zsírtartalom varázsigeként hat a
karcsúsodni vágyókra. Úgy vélik, hogy ez azt jelenti, bármennyit büntetlenül
ehetnek ezekből a termékekből. Nem, ezekben a produktumokban is van kalória.
Sőt mi több, a feldolgozás során gyakran még hozzáadott cukor is bőségesen
kerül beléjük. Így azonban már nem is olyan fogyi-barátok. Vásárláskor ezért olvassuk
el figyelmesen a címkét, és az azon feltüntetett tudnivalók fényében vegyük és
fogyasszuk a csökkentett zsírtartalmú ételeket, italokat!
Forrás: donna.hu
0 Megjegyzések