Egyre több kutatás jut arra a következtetésre, hogy nem járunk jól, ha száműzzük a zsírokat az étrendünkből.

Mit tegyünk, ha nem szeretnénk súlyfelesleggel küzdeni? A válaszokban előkelő helyen jelenik meg, hogy tartózkodjunk a zsíroktól. Ez azonban nem ilyen egyszerű, és nem azért, mert olyan nagy ördöngösség összehozni a zsírmentes étrendet. A probléma forrása az, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint a napi betevőnk 15-30%-át ildomos lenne zsírokból fedeznünk ahhoz, hogy egészségesek maradjunk.

Zsír és zsír közt is van különbség

Úgy is szokták mondani, hogy vannak a jók és a rosszak. Mint az a két jelzőből is sejthető, az előbbi csoport fogyasztása egészséges, az utóbbié nem. A jó zsírok közt találjuk a telítetlen zsírokat, mint például az olíva-, mogyoró-, zöldség-, kukorica-, napraforgó olajok, valamint az Omega-3 és Omega-6 olajakat, melyekhez lenmagból, hidegvízi halakból, csirkemájból juthatunk hozzá. A telített zsírok, mint a sertészsír, a vaj, a kókuszdió olaj már a minimum napi energia bevitel 10%-át tegyék ki. Vigyázat: a cukrászsüteményekben, lepényekben, kekszekben és a feldolgozott élelmiszerekben is megtalálhatók! Amitől pedig végképp jobb lenne tartózkodni, azok a transzzsírok, melyek molekulaszerkezetét hidrogénezéssel átalakítják, és így a növényi olajokból zsír keletkezik. A klasszikus példa rá a margarin.

Itt és most nem állunk neki ecsetelni az utóbbi csoportba tartozó zsírok kellemetlen hatásait, inkább arról ejtenénk néhány szót, amiről elég keveset hallani: Miért is nem jó nekünk, ha az összes zsírra nemet mondunk.

Zsír nélkül…:

-          Kevesebb vitamin szívódik fel a szervezetben. A, D, E és K – vitaminok zsírban oldódnak. Az étkezésből származó zsírok nélkül nem tudnak hasznosulni a szervezetben, és nem tudnak hozzájárulni a sejtregenerálódáshoz, a véralvadáshoz, az immunitáshoz és a növekedéshez.

-          Szomorkás lesz a hangulatunk. A kutatások az Omega-3 és Omega-6 esszenciális zsírsavak és a hangulatunk közt összefüggést fedeztek fel. Ha kevés jut belőlük a szervezetünkbe, akkor lehangolttá, depresszióssá válhatunk. Sőt, a kognitív képességeink is csökkennek, ami annak köszönhető, hogy ez a két zsírsav szerepet játszik az agysejtek közötti kommunikáció elősegítésében.

-          Nő a daganatos betegségek kialakulásának a veszélye. A kutatások arra engednek következtetni, hogy a nulla felé tendáló zsírbevitel fokozza a végbél-, a mell-, és a prosztatarák kialakulásának a kockázatát.

-          A szív is megérzi. A jó zsírok segítenek „eltakarítani” a felesleges koleszterint a szervezetből. Ha nincs belőlük elég, akkor ez nem valósul meg, a koleszterin marad, szintje az egészséges érték felé kúszik, ami végül szívproblémákhoz vezethet.

-          Felborul a tápanyagok egyensúlya. Ha nem fogyasztunk elég zsírt, akkor hiány lép fel a szervezetben, amit valahogy pótolni kell. Szénhidrátokkal vagy fehérjékkel fogunk kompenzálni. A szénhidrát-dús étrend az éhséget, a derékbőséget valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát növeli jelentősen. A fehérjefogyasztás irányába elcsúszott táplálkozás pedig a veséket és a májat teszi ki a kelleténél jóval nagyobb megerőltetésnek, csontritkulás alakulhat ki a következtében.

-          Aláássuk a fogyási törekvéseinket. A csökkentett zsírtartalom varázsigeként hat a karcsúsodni vágyókra. Úgy vélik, hogy ez azt jelenti, bármennyit büntetlenül ehetnek ezekből a termékekből. Nem, ezekben a produktumokban is van kalória. Sőt mi több, a feldolgozás során gyakran még hozzáadott cukor is bőségesen kerül beléjük. Így azonban már nem is olyan fogyi-barátok. Vásárláskor ezért olvassuk el figyelmesen a címkét, és az azon feltüntetett tudnivalók fényében vegyük és fogyasszuk a csökkentett zsírtartalmú ételeket, italokat!

Forrás: donna.hu