A hadiipar, az olajmultik és a gyógyszeripar lobbi után a negyedik legerősebb, a biotech lobbi a háttérben elérte azt a módosítást, mely az egyik legnagyobb társadalmi ellenkezést váltott ki az USA-ban, főleg a tiszta gazdálkodás és élelmiszer pártolói között. 

Március végén a 2013-as Konszolidált és Folyamatos Költségkeret törvényjavaslathoz (HR 933) az utolsó pillanatban beletettek egy módosítást, mely lényege, hogy a genetikailag módosított magok ellen egészségügyi kockázat jogcímén nem indítható jogi eljárás.

A "Monsanto védelméről szóló törvény" (Monsanto Protection Act) gyakorlatilag megtiltja a szövetségi bíróságoknak, hogy az ellentmondásos genetikailag módosított (GMO más néven) magok vetése miatt lehessen jogi eljárást indítani a jövőben, függetlenül annak a fogyasztók egészségére kifejtett hatásától.

A HR 933 törvény eredetileg egy rövidtávú költségvetési javaslat lett volna, a 735-ös bekezdésbe került be a "Monsanto védelméről szóló törvény”. Ezt az utolsó pillanatban helyezték be a törvényjavaslatba, így a legtöbb képviselő nem is tudta, hogy megszavazta a biotech cégek vetőmagjait védő javaslatot. Elmaradtak olyan fontos momentumok emiatt, mint például a meghallgatások a mezőgazdasági és igazságügyi bizottság előtt vagy a tanulmányok bemutatása.

A HR 933-as törvényt Barack Obama március 27-én késő éjjel aláírta, így ez hatályba lépett az óta. Ezzel az elnök törvényi védelmet biztosított a biotechnológiai óriásoknak olyan perekkel szemben, amit az állampolgárok az illegálisan vetett, genetikailag módosított termények miatt indíthatnának ellenük.



 A Monsanto és hasonló biotech óriások nem egyszer éltek már azzal a jogukkal, hogy perelték a gazdákat, mert a vetőmagjuk a természetnek köszönhetőnek az ő földjükön is kikelt. Ráadásul eddig még egyetlen egy tanulmány sem igazolta, hogy a GMO vetőmagokból kikelt élelmiszer nincs hatással az emberi vagy esetleg az állati szervezetre. Ha esetleg egy jövőbeli tanulmány vagy vizsgálat bebizonyítaná, hogy súlyos egészségkorosodáshoz vezet a GMO élelmiszer fogyasztása, nem lehetne perelni egyetlenegy biotech óriást sem. Bírósági úton sem lesz lehetséges ezek megállítása.

A törvény ily módon való elfogadása egyértelműen az Obama kormánnyal való jó együttműködést jelenti a Monsanto és a hasonló cégekkel. Ezzel egyértelművé vált, hogy ez a kormányzat nem az ökológiailag tiszta gazdálkodást védi, hanem a gazdasági érdekeket. Ez egy újabb példa arra, hogy mekkora kockázatot is jelentenek a cégek az emberekre, ahol a józan észt felül tudja írni a lobbi.

Ez a fajta törvény elfogadása ráadásul precedenst is teremthet, innentől kezdve bármelyik gazdasági lobbi az akaratát keresztül tudja majd vinni a jövőben.

Ha a végén kiderül, hogy a GMO élelmiszerek károsak az egészségre, a számlát nem a biotech cégek fogják megfizetni, hanem mi, fogyasztók.