Egy tanulmány szerint a genetikailag módosított kukorica megdöbbentő mennyiségben tartalmaz mérgező vegyi anyagokat. Az eredmények azt mutatják, hogy a genetikailag módosított élelmiszerek veszélyesebbek, mint korábban gondolták. A tanulmányt egy minnesotai, anti-GMO-s, mezőgazdasági cég, a Profit Pro hozta nyilvánosságra, mely oktatással, tanácsadással, trágyázással és a kukorica típusok összehasonlításával foglalkozik. A Profit Pro jelentés még 2012 decemberében készült, de csak nem rég tette közzé a Moms Across America honlap, mely a GMO címkézés mellett kampányol. A dokumentum szerint nem csak a glifozát és a formaldehid(!) tartalom magas, hanem megdöbbentően alacsony az ásványi anyag tartalma is a genetikailag módosított kukoricának. A GMO kukorica 14 ppm kalciumot tartalmaz, a természetes kukorica pedig 6130 ppm-et, vagyis 437-szer többet. A GMO kukorica 2 ppm magnéziumot tartalmaz, a természetes kukorica pedig 113ppm, vagyis az 56-szorosát. A GMO kukorica 2 ppm mangánt, a természetes kukorica pedig 14ppm, vagyis a 7-szeresét. Az extra magas glifozát és formaldehid tartalom a rák kialakulásának a kockázatát növeli, továbbá bizonyított a hormonrendszer-károsító hatása. Ezek az összetevők a természetes kukoricában nem találhatóak meg. A formaldehid az emberben bizonyítottan rákkeltő hatású vegyszer. A GMO kukorica pedig 200-szor több formaldehidet tartalmaz, mint a természetesen előállított. Az amerikai környezetvédelmi hatóság (EPA) szabványa szerint a glifozát tartalom nem lehet magasabb a vízben 0,7 ppm-nél. Európában ez 0,2 ppm. Különböző vizsgálatok már kimutatták, hogy szervi károsodás okoz az állatoknál a 0,1 ppm glifozát tartalom a vízben. A GMO kukorica glifozát tartlama13 ppm! A glifozát világszerte elterjedt gyomirtó szer. A GMO-k terjedésével a glifozát felhasználás radikálisan megnőtt az elmúlt években, főleg a génmódosított glifozátrezisztens kukorica alkalmazása miatt. A glifozát irritációt okoz szemben, bőrön, lenyelés esetén a felső emésztőszervekben, belégzés esetén a tüdőben, légutakban, köhögést, tüsszögést váltva ki. A glifozát 2001-es Európai Unióban történő engedélyezése óta számos tudományos eredmény látott napvilágot, mely a hatóanyag hormonrendszer-károsító hatását bizonyítja. Március végén az Egyesült Államok kormánya előzetes hatástanulmányok nélkül fogadta el a Monsanto Protection Act ("Monsanto védelméről szóló törvény") törvényt, mely lényege, hogy a genetikailag módosított magok ellen egészségügyi kockázat jogcímén nem indítható jogi eljárás. Ez nem önálló törvényként lépett életbe, hanem egy rövidtávú költségvetési törvényben bújtatták el.