Nemcsak azért érdemes fogyasztani a medvehagymát, mert
ízletes és különleges, hanem azért is, mert igazi tavaszi energiabomba:
frissíti, erősíti a szervezetet és sok vitamin van benne.
A medvehagyma az amarilliszfélék családjába tartozik, ízre
és élettani hatásait tekintve azonban jobban hasonlít a fokhagymára. A népi
orvoslás a medvehagymát termesztett társához hasonlóan felső légúti
megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére,
továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési
panaszok kezelésére alkalmazza.
Elűzi a téli renyheséget
A medvehagyma nagyon jót tesz a téli időszakban ellustult
bélrendszernek. Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését, rendbe
teszi a gyomrot. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően segíti a szervezet
ellenálló-képességének a működését, amire a hosszú, sötét és hideg téli hónapok
után igencsak szükségünk lehet. Salaktalanítja is a szervezetet, nemcsak az
emésztőrendszert, de a veséket és a húgyhólyagot is tisztítja. Egyes
szakemberek szerint pedig a hörghurutra hajlamosaknak is ajánlott minél több
medvehagymát fogyasztani, mert segít felszakítani a letapadt váladékot.
Krónikus betegségekre is ajánlott
Vérzsírszintet csökkentő hatása is ismert. Tudományos
megfigyelések szerint vérnyomáscsökkentő hatású, lassítja a koleszterin
lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését.
Laboratóriumi körülmények között a fokhagyma és a medvehagyma a vérszérum
koleszterinszintjét csökkentették az alkalmazott hagymaadagok, a kéntartalmú
tioszulfinátok, ajoének és ditiinek mennyiségétől függően a koleszterin
szintézis befolyásolása révén. Szerves oldószerekkel képzett hagymakivonatok a
koleszterinszintézist jelentős mértékben (akár 40 százalékban) mérsékelték. A
hagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének és így számos
szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja.
Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló
aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel történő együttszedése
nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat! A megnövekedett
vérzéshajlam miatt nem szabad medvehagymát enni műtétek előtt, és csak orvosi
felügyelet mellett megengedett véralvadásgátlót, nem-szteroid
gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára a rendszeres medvehagyma-fogyasztás.
Népi megfigyelés, hogy a bőrön történő külsődleges használata (borogatásként,
lemosásként) jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésében. Érzékeny bőrű
egyének esetében azonban fokozott óvatosság szükséges, mivel az alkalmazása
során bőrgyulladás jelentkezhet bőrkiütés, bőrpír formájában. Ilyen esetben
használata felfüggesztendő. Érdemes először csak kis területre felvinni, és
csak akkor alkalmazni kiterjedten, ha nem alakul ki hatására kellemetlen
bőrreakció.
noihir.hu
0 Megjegyzések