Álságos a magyarázat a ciprusi bankbetétek megcsapolására, hogy a szigetország pénzintézeteiben orosz oligarchák offshore vagyonai vannak - mondta Csath Magdolna. 

Eldőlt a héten, hogy milyen feltételekkel hajlandó pénzügyi segítséget adni az Európai Unió (EU), a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank (EKB) hármasa Ciprusnak.

A 100 ezer eurónál nagyobb és az EU jogszabályai értelmében nem biztosított betéteket befagyasztják, és ezekből fizetik majd ki a szigetország adósságait. A végleges szám attól függ, miként dönt majd a kormány a nyugdíjalapokban kezelt vagyon védelméről, mindenesetre a betétesek vesztesége várhatóan 40 százalék körül fog alakulni. A külső segítséggel sikerült elkerülni az azonnali katasztrófát – hangzott el a G7 című gazdasági magazinban.

A ciprusi helyzet kapcsán a Kossuth Rádió műsorában Csath Magdolna közgazdász azt mondta, az: bankokat úgy mentenek meg, hogy a bankokban lévő pénzeket elveszik, illetve megadóztatják. Ez tényleg eléggé megdöbbentő, de érdemes megvizsgálni, mi vezetett idáig – hangsúlyozta a szakember.

Csath Magdolna úgy véli, álságos az EU részéről hallott magyarázat, mely szerint nem is olyan nagy baj ez a szokatlan intézkedés, mert a ciprusi bankokban orosz oligarchák adózatlan, offshore pénze van. Ha ez lenne ugyanis a valódi ok, akkor több más adóparadicsomban is indokolt lenne hasonló lépés, például Liechtensteinben vagy egyes szigeteken, ahol szintén rengeteg adózatlan pénz gyűlt össze.  A mostani megoldás valódi oka az, hogy Cipruson nagyon erős, sikeres, jól működő bankrendszer működik, ami valószínű csípi más országok bankjainak a szemét. Ezek a pénzintézetek bevásároltak görög állampapírokból, ám nem számíthattak arra, hogy a szomszédos ország krízisének egyik megoldása ezen eszközök részbeni leírása lesz, európai uniós döntés alapján. Ezek után a ciprusi bankoknak jelentősen kevesebb lett a pénze, vagyis tulajdonképpen az EU döntötte gazdasági káoszba a szigetország bankjait. Megoldásként pedig azt választották, hogy részben a betétesek finanszírozzák a veszteségeket – tette hozzá.

Csath Magdolna szerint az EU válsága gyűrűzött be Ciprusra, és fel kell arra figyelni, hogy az uniós kisebb, gyengébb gazdaságú országai dőlnek be sorra. Ez azt mutatja, hogy az EU nem tudja jól kezelni a problémáit, nem következett be a szegényebb, kevésbé sikeres államok felzárkózása a gazdagokhoz. Az EU vezetése láthatóan nem tud jó megoldást találni, kapkodnak, véletlenszerűen nyilatkoznak, amivel kedvezőtlen lépéseket váltanak ki a befektetők részéről. Hiányzik a stratégia és a szolidaritás is. Úgy tűnik, hogy a gazdag országok, amíg a szegényebbekből hasznot lehetett húzni, azt köszönettel elfogadták, de most, amikor utóbbiak az uniós menedzsment hibájából bajban vannak, a módosabb államok elfelejtették, hogy van szolidaritás meg felzárkóztatás – mondta a G7-ben Csath Magdolna közgazdász.