A segítségnyújtás új formájaként indult el Magyarországon külföldi mintára az Adj egyet ajándékba! program, amelynek lényege, hogy az akcióhoz csatlakozó üzletekben bárki kifizethet saját fogyasztásán felül egy tetszőleges terméket, amelyet az üzemeltető a hozzá betérő rászorulóknak ad oda.



Az Adj egyet ajándékba! program egy nápolyi kávézóból indult hódító útjára, és a kedves kezdeményezés hamar sok követőre talált. A kávézókba, pubokba betérő vendégek saját fogyasztásukon felül még egy terméket, kávét, szendvicset vagy éppen süteményt, kifizetnek, és azt "felfüggesztett"-ként nevezik meg. Ez azt jelenti, hogy a plusz terméket az üzlet üzemeltetője olyannak adhatja, aki rászorulóként betér a vendéglátó egységbe. A nyomonkövetés érdekében a személyzet egy listán vezeti a felajánlott ételeket, italokat, hogy biztosan mindegyik gazdára találjon.

Ha egy nehéz helyzetben lévő vendég betér az üzletbe, megkérdezheti, van-e számára termék a listán, és ha van, akkor azt megkaphatja a jószívű felajánlók jóvoltából. A program magyar szervezői szerint ez a típusú adományozás azért jó, mert így azok is tudnak segíteni, akiknek nem áll módjában nagyobb összeget felajánlani, vagy nem akarnak az utcán pénzt adni, amit ki tudja mire költene a rászoruló. Így legalább biztosan minőségi ételhez vagy italhoz juthat az, aki amúgy nem tudná megvenni magának a szükséges élelmet.

A külföldi példa "plusz egy kávéból" indult, Magyarországon azonban a szervezők szélesebb körben is szeretnék elterjeszteni az akciót: nemcsak vendéglátóhelyek, hanem olyan szolgáltatók (fodrászatok, játszóházak, állateledel-boltok, egészségügyi intézmények) csatlakozását is várják, amelyek egy önkéntes, civil kezdeményezés keretében szívesen támogatnák a rászorulókat.



Aki csatlakozni kíván, e-mailben jelezheti szándékát a szervezőknél az adjegyetajandekba@gmail.com címen, és ki kell tennie boltjára a program logóját. Ezen felül fel kell készítenie a személyzetet és nyilvántartást kell vezetni az ajándékba kifizetett tételekről. A magánszemélyek pedig bárhol adhatnak, ahol látják az üzleten a kezdeményezés logóját.

"A program az önzetlenségen és a bizalmon alapul. A rendszert önkéntesek működtetik, minden felajánlás a kezdeményezéstől az internetes megjelenés kezeléséig, a matrica nyomtatásáig valakinek az ingyenes segítsége" - hangsúlyozzák a szervezők.

Csatlakozott már a kezdeményezéshez több kávézó, pékség, bisztró, étterem, de fodrászat, kutyapanzió és színház is az ország több pontjáról. A program Facebook-oldalán már elérhető a résztvevő boltok listája.

Egy történet

Egy barátommal betértünk egy kis kávéházba. Miközben leadtuk a rendelést, két vendég lépett be, és ment egyenesen a pénztárhoz.
„Öt kávét kérünk. Kettőt magunknak és hármat felfüggesztve.”
Kifizették a rendelést, fogták a két kávét és elhagyták a kávézót.
„Mi az a »felfüggesztett«?” – kérdeztem a barátomtól.
„Várj egy kicsit, és meglátod” – válaszolta.
Ismét bejött néhány ember.
Két lány kért egy-egy kávét, fizetett, majd távozott.
Ekkor három ügyvéd lépett be.
Kértek hét kávét. „Hármat saját részre és négyet felfüggesztve.”
Amíg azon töprengtem, mégis mire szolgálnak ezek a „felfüggesztett” kávék, élveztem a kellemes napos időjárást, és gyönyörködtem a kilátásban, ami a hangulatos térre nyílt.
Hirtelen egy kopott ruhákba öltözött, koldusnak látszó férfi lépett az üzletbe, és kedvesen a pincérhez fordult.
„Van egy felfüggesztett kávé a számomra?”
Ekkor megértettem.
A vendégek előre kifizetnek egy vagy több kávét a saját fogyasztásukon kívül, amelyet megkaphatnak azok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy saját zsebükből vásároljanak maguknak egy meleg italt.

A Suspended Coffee oldalán olvastuk a fenti történetet, amely gyorsan terjed a neten. A „felfüggesztett kávé” tehát a jótékonykodás új módszere, olyan akció, amelyben az adományozó sokkal inkább tudja, hogy jó helyre kerül a pénze, mint a legtöbb típusú adakozás esetében.

Sok kérdést felvet persze a dolog, többen hitetlenkedve kérdezik, vajon itthon működne-e az efféle jótékonykodás, de a legtöbb hang most a lelkesedésé: milyen jó lenne, ha ilyen lenne a világ! Talán nem is vagyunk olyan messze tőle.

VIDEÓ: