Valamennyi hazai vízfolyás árad, a kisebb folyók közül többek között a Rábán, a Zalán, a Körösökön, a Zagyván és az Ipolyon van érvényben valamilyen szintű - egyes folyókon harmadfokot is elérő - árvízvédelmi készültség.
 

14.49 - Mégsem vágják át Nagykanizsán a Principális töltését

A korábbi tervekkel szemben mégsem vágják át a Principális-csatorna gátját Nagykanizsán, erről a kockázatokat mérlegelve a helyi védelmi bizottság döntött szerda délután - tájékoztatta a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-t.

Bangó Szilárd elmondta: a vízügyi szakemberek által végzett mérések alapján - miután néhány órája megállt a vízszint emelkedése - a bizottság azt a döntést hozta, hogy mégsem vágják át a csatorna bal parti töltését. A jobb parti lakóterület védelme érdekében azonban folytatni kell a védekezést, kora délután közel száz ember - köztük hivatásos tűzoltók és önkéntesek is - homokzsákokkal magasították a gátat.

14.46 - Önkéntes tűzoltók is dolgoznak Győr megyében

Önkéntes tűzoltókat is bevetettek a belvíz elleni védekezés során Győr-Moson-Sopron megyében közölte a katasztrófavédelem megyei szóvivője szerda délután az MTI-vel.

Dobos Viktória hadnagy tájékoztatása szerint az önkéntesek a belvíz szivattyúzásában, a homokzsákok rakásában segítenek Csornán, Fertőszentmiklóson és Győrszemerén.

A szóvivő az MTI érdeklődésére azt közölte: eddig nem kellett senkit kiköltöztetni az otthonából a megyében az áradás és a belvízhelyzet miatt, és ilyen intézkedésre várhatóan a közeli napokban sem lesz szükség.

14,10 - Emelték a készültségi szinteket Győr megyében

Győr-Moson-Sopron megye több területén emelték szerdán az árvíz- vagy a belvízvédelmi készültség szintjét, Győr közelében pedig egy hidat le kellett zárni a Rába magas vízszintje miatt - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a honlapján.

Tájékoztatásuk szerint szerda reggel forgalmon kívül helyezték a Koroncót Rábapatonával összekötő Rába-hidat a folyó magas vízállása miatt.

A Rábán Sobor, Szany, Vági és Rábakecöl térségében, valamint Mórichida, Marcaltő, Kemenesszentpéter, Pápóc és Ostffyasszonyfa község térségében másodfokúra emelték az árvízvédelmi, Győrnél a Holt-Marcal mentén pedig a belvízvédelmi készültséget.

A tűzoltóknak az előző nap, kedden hat helyszínre kellett kivonulniuk a megyében, jellemzően a pincékbe betörő vizet szivattyúzni - jelezték.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint a megyében Szanynál és Vágnál egy-egy alacsonyabb rendű utat le kellett zárni az árvíz-, illetve a belvízhelyzet miatt.
Árvízi védekezés Alsóhámorban és Nagykanizsán
Képgaléria

13.56 - Megkezdődött beomlott gödör helyrállítása Miskolcon

Megkezdődött a helyreállítás Miskolcon az Irma utcában, ahol kedden este beszakadt a föld és egy 4-5 méter mély gödör keletkezett - tájékoztatta a polgármesteri hivatal szóvivője az MTI-t szerdán.

Dobos Tímea közölte: a környéken lakókat semmilyen veszély nem fenyegeti a gödör miatt, az élet- és balesetveszélyt elhárították még az éjszaka, a gödröt befedték, a helyszínt körbekerítették.

Szerdán a szakemberek megállapították, hogy az Ördögárok nevezetű vízfolyás - az 1930-as években lefektetett - zártszelvényének meghibásodása és a nagy mennyiségű csapadék okozta az alámosást, a beszakadást. Az elöregedett zártszelvény oldalán keletkezett repedésen keresztül áramlik ki a víz, ez okozta az alámosást.

Az utóbbi napokban leesett nagy mennyiségű csapadék szintén hozzájárult az út beszakadásához.

A katasztrófavédelem korábban azt közölte, hogy a föld beomlása miatt az Irma utcában kráter keletkezett az úttest és a járda között.

13.20 - Több településen okoz gondot a belvíz Fejérben

Több településen okoz gondot a belvíz Fejér megyében, a védekezést homokzsákokkal, szivattyúzással oldják meg - tájékoztatta a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerdán az MTI-t.

Szabó-Bisztricz Anett közleménye szerint többször kérték a katasztrófavédelem segítségét szerda délelőtt víz eltávolításához. Székesfehérváron a Sörház téri főiskolai kollégium alagsorába betört vizet szivattyúzzák a tűzoltók, a 80 centiméteres víz az irattárat veszélyezteti. Úrhidán, Móron és Székesfehérváron családi házak pincéjébe tört be a víz.

Lepsényben egy családi házzal egybeépített melléképületbe folyt be a csapadékvíz, a házat homokzsákokkal veszik körbe. Dunaújvárosban egy családi ház udvarán beszakadt az évekkel korábban betemetett földpince, személyi sérülés nem történt.

A szóvivő jelezte, hogy a heves esőzés miatt jelentősen megemelkedett a vízszint a Gaja-patak felső szakaszán szerda délelőtt. A Mór-Bodajk vízfolyáson levonuló árhullám ismét veszélyezteti Bodajkon a vasútállomás mellett lévő lakóházat, de az épület védelme a korábban kihelyezett homokzsákokkal biztosítva van.

13.18 - Ismét emelkedik a zalai folyók vízszintje

Az intenzív csapadék és a hóolvadás együttes hatása miatt megállt az apadás a zalai vízfolyásokon, újra emelkedik a Zala, a Mura, a Kerka és a Principális-csatorna vízszintje - tájékoztatta a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerdán az MTI-t.

Gaál Róbert központi védelemvezető tájékoztatása szerint a Zala Zalalövőnél 50, Zalaegerszegen 80 centimétert emelkedett szerdán, Zalabérnél egyelőre apad a folyó, de a nap folyamán itt is megáll a vízszint csökkenése.

Zalaapáti térségében a Zala árhullámai utolérték egymást, összetorlódtak, ez okozza a folyó rendkívül intenzív áradását és a szokatlanul magas vízállásokat. Harmadfokú árvízvédelmi készültség mellett a vízszint meghaladta a töltéskorona szintjét, ezért nyúlgátakat építettek négyezer homokzsák felhasználásával. Éjszaka a Zalaapáti-patak jobb parti védtöltését is homokzsákokkal emelték és erősítették meg.

A Zala folyó legmagasabb vízszinten, 424 centiméteren 1987-ben állt, ettől mindössze 30 centiméterrel marad el a jelenlegi tetőzés.

A Murán Letenyénél szintén megállt az apadás, a nap folyamán félméteres emelkedés várható a 10 órakor 304 centiméteres vízállású folyón, amelyen továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Murakeresztúron az intenzív csapadék miatt kiterjedt belterületi elöntések keletkeztek, a nagy mennyiségű belvíz miatt folyamatos a szivattyúzás.
A Kerkán Bajánsenyénél 50, Lentinél 70 centiméter körüli az emelkedés. Tormaföldénél ugyancsak megállt az apadás, és újra 30-40 centiméteres vízszintemelkedés várható szerdán.

A lehullott csapadékmennyiség a Kebele-patakon is jelentős vízszintemelkedést és ezzel helyi elöntéseket okozott. A Principális-csatorna a keddi stagnálás után Nagykanizsán ismét lassan árad.

A vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint a Kis-Balatonnál is folyamatos szivattyúzás vált szükségessé, változatlanul harmadfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.