Fejlesztik a budapesti jelzőlámparendszert, a cél több zöldhullám kialakítása és a közösségi közlekedés előnyben részesítése - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.
 
MTI - A közlemény szerint a Fővárosi Önkormányzat és a Siemens-Swarco Jelzőlámpa Konzorcium között fennálló jelzőlámpa-szervizüzemeltetési és -fejlesztési szerződés december 31-én lejár, ezért a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntésével felkérte a BKK-t az új üzemeltetési szerződés közbeszerzési kiírásának elkészítésére. Az új szerződés keretében az üzemeltetési feladatok ellátásán túl számos fejlesztés is megvalósul majd.
 
A BKK kiemelte: Budapest városszerkezete megnehezíti ugyan, hogy a főbb utakon mindkét irányban zöldhullámot biztosítsanak, de a fejlesztések során kiemelt cél, hogy erre a lehető legnagyobb mértékben törekedjenek. A másik fő elv, hogy előnyben részesítsék a felszíni közösségi közlekedési eszközöket, a 4-es és a 6-os villamosokhoz hasonlóan.
 
A forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszer (Futár) az első ütemben harminc jelzőlámpás csomópontban biztosít folyamatos haladási lehetőséget a BKK járatainak, 2014 és 2017 között pedig további száz csomópontban lenne elsőbbségük. Ilyen fejlesztést valósítanak meg az 1-es, a 3-as, a 24-es villamos vonalán, valamint a budai fonódó villamosvonalakon is. Emellett csökkenteni szeretnék a várakozási időt a mellékirányokban is, ennek pozitív hatásai elsősorban a kisebb forgalmú időszakokban érezhetők majd - írták.
 
A főváros útjain 2013 márciusában 850 jelzőlámpás vezérlőegység működött. A városközpont környékén lévő 512 jelzőlámpát a központi forgalomirányítás felügyeli, további 232 közlekedési lámpa pedig távfelügyelet alatt áll.
 
Jellemzően a Hungária körúton kívüli, illetve a városhatárhoz közeli területeken 106 olyan forgalomirányító berendezés található, amelynek semmiféle kapcsolata nincs a forgalomirányító központtal. A meghibásodásokról a központ így nehezen kap információt, ezért 2014 és 2017 között minden jelzőlámpát összekötnek a forgalomirányító központtal, nyolcvan, 15 évesnél idősebb eszközt pedig lecserélnek.