Masayuki Ono a Tokyo Electric Power Co (TEPCO) vállalat szóvivője péntek éjjel jelentette be, hogy a héten a Fukusima-1 atomreaktor hét földalatti tározójának az egyikéből körülbelül 120 tonna erősen sugárzó radioaktívvíz (6000 becquerelt/köbcentiméter) szivárgott ki. A nukleáris erőmű tartályai 800 méterre vannak a tengertől. 

A tározóból, mely 13 ezer liter radioaktívvizet tartalmaz, most egy másikba pumpálják át, a kármentesítés előreláthatólag legalább öt napig fog tartani. Ono szerint a jelenlegi mérések alapján nem került radioaktívvíz a tengerbe.

A földalatti tartályokban a reaktorok hűtésére használt vizet tárolják. Naponta több száz tonna radioaktívvíz keletkezik, jelenleg 270.000 tonna erősen radioaktív vizet tárolnak. 2015-re becslések szerint 700.000 tonna sugárszennyezett vizet fognak tárolni a nukleáris erőmű területén. A vízből a céziumot eltávolítják még a tárolás előtt, de más radioaktív elem marad, mint például a stroncium.

A TEPCO féléve egy ALPS gépet helyezett próbaüzembe, mely több radioaktív elemet szűr ki a vízből. Ennek végleges üzembe állítása még várat magára a kormányzati engedélyek késlekedése miatt.

A 2011. márciusi atomreaktor baleset óta folyamatosan mutatnak ki magas értékű sugárzást a tengerben, vagy a tengeri élőlényekben. Ennek két oka lehet. A tengerfenéken még mindig található sugárzó anyag, vagy az erőművet üzemeltető TEPCO sugárszennyezett vizet enged a tengerbe vagy szivárog a radioaktívvíz a sérült tárolókból még mind a mai napig. A napokban jelentették be, hogy a Thais clavigera sziklakagyló 10 vizsgált helyszínén 8-ban már nem található meg, a sugárzás kipusztította ezt a fajt.

A TEPCO azt tervezi, hogy az ALPS gépek végleges üzembe helyezése után a tisztított vizet a tengerbe fogja engedni. Ez nem csak környezeti, hanem társadalmi aggályokat is felvet.