Visszatér Pakisztánba a közelgő választásokra a jelenleg önkéntes száműzetésben élő Pervez Musarraf.

MTI - Az öt évvel ezelőtti lemondása óta Dubaj és London között ingázó nyugalmazott tábornok többször is közölte már, hogy vissza kíván térni Pakisztánba - ahol több elfogatóparancs is van érvényben ellene -, de eddig még nem tette meg. Ez most jó alkalom – mondta.

Pakisztánban május közepéig kell megtartani a parlamenti választásokat. A kormány ötéves megbízatása március 16-án jár le, és 60 napon belül ki kell írni a választásokat. A parlament feloszlatásakor átmeneti kormányt kell kinevezni, amely a megválasztott új kormány hivatalba lépéséig viszi az ügyeket. "Úgy döntöttem, hogy az ideiglenes kormány megalakulását követő héten visszatérek Pakisztánba" - mondta volt tábornok Dubajban tartott sajtótájékoztatóján.

"Itt az idő a cselekvésre. Most vagy soha Pakisztán számára" – mondta Musarraf a 180 milliós muzulmán ország gazdasági és biztonsági gondjaira utalva. "Pártunk részt vesz a következő választásokon, és ha Isten is úgy akarja, az ország szinte minden választókerületében lesz jelöltje" – mondta a volt elnök, aki Iszlámábádba vagy Karacsiba tervezi a visszaérkezését.

Musarraf 1999-ben államcsínnyel került hatalomra. 2008-ban kényszerült lemondani, amikor a jelenleg is kormányzó Pakisztáni Néppárt vezetésével koalíciós kormány alakult. A volt puccsista elnök ellen három elfogatóparancs is érvényben van. Az egyik a 2007-ben meggyilkolt Benazir Bhutto volt kormányfő elleni merénylettel kapcsolatos.

A másodikat a hadsereg egyik razziája során, 2006-ban megölt Akbar Bugti baludzsisztáni függetlenségpárti vezető ügyében, a harmadikat pedig a szükségállapot 2007-es kihirdetése és bírák őrizetbe vétele miatt adták ki ellene. Bár a közügyek intézése miatt kevéssé bírálják, mint a korruptnak és gyengének tartott következő kormányt, a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások után Washingtonnal kötött szövetsége és az iszlámábádi Vörös mecsetbe menekült iszlamisták elleni 2007. évi véres ostrom miatt Musarraf továbbra is heves kritika tárgya.

A mecset ostroma óta több mint 5500 ember halt meg iszlamista lázadók által elkövetett merényletekben Pakisztánban.