Miután biztonsági emberekkel próbálta visszafoglalni a Fővárosi Vagyonkezelő az egyik zsidó civil szervezet által klubhelyiségként használt budapesti Sirály nevű helyet, a fiatalok egy nem őrzött hátsó bejáraton át bementek a helyre. Megérkeztek a rendőrök is, akik szerint mindkét félnek igaza van.

Visszafoglalták a Sirály működtetői a fővárosi Király utcai helyet: helyszíni tudósítónk jelentése szerint miközben 40-50 fiatal megpróbált bemenni az első ajtón, mások ugyanabból a csoportból a hátsó udvarból bejutottak a Sirály pincehelyiségébe, azt ugyanis nem őrizték a fővárosi által küldött biztonsági őrök. A pincehelyiségből aztán bementek a fő helyiségbe. A két biztonsági őr higgadtan reagált, azt mondták, hogy ők a dolgukat végezték, majd elkezdtek telefonálni a megbízóiknak. A fiatalok között a Hallgatói Hálózat több tagja is ott van.

Azóta megérkeztek a rendőrök is, akik nem akarják eldönteni a jogi vitát, szerintük a főváros és az üzemeltető Marom egyesület is birtokon belül van. A Maromot képviselő Schönberger Ádam szerint a "biztonságiak részéről fennállhat a kényszerítés es a garázdaság is azzal, hogy nem engedik szabadon mozogni az embereket, illetve, hogy feltörték a zárat".

Este hat körül a biztonsági őrök hangnemet és stratégiát változtattak. Az embereket nem engedik le a pincehelyiségbe és onnan sem engedik fel az embereket. "Betöröm az orrod" - érvelt az egyik biztonsági őr a fiataloknak, hogy miért nem lehet lemenni a pincehelyiségbe.

Az ügy előzménye, hogy péntek délelőtt a Fővárosi Vagyonkezelő Zrt. által küldött biztonsági emberek szállták meg a helyet. A biztonsági emberek mellett a katasztrófavédelem munkatársai is a helyszínre érkeztek, az épületbe nem engednek be senkit, bentről viszont nem voltak hajlandóak kijönni a fiatalok. Kisebb dulakodás is kialakult a bejáratnál, amikor az egyik fiatal lány megpróbált bejutni.


Egy, a helyre bejutott fiatal üzen

Schönberger Ádám, a Sirályt használó Marom Egyesület elnöke az [origo]-nak azt mondta, hogy a Fővárosi Vagyonkezelőtől tegnap este kaptak egy e-mailt, hogy hagyják el a helyiséget, amelyet egyébként szerinte teljesen jogszerűen, klubként használ a zsidó kulturális programokat szervező egyesület. Az önkormányzat azért szólította fel az egyesületet a Sirály elhagyására, mert állításuk szerint kereskedelmi tevékenységet folytatnak, ami Schönberger szerint nem igaz, ugyanis a helyiségbe csak a klubtagok léphetnek be, a fogyasztás pedig becsületkasszás alapon megy. "Különösen felháborító, hogy pont pészách előtt ilyen módszerrel akarják kirakni az egyesületet a helyről, egy egész fesztivált, a Negyed 6 Negyed 7 fesztivált szerveztünk ide az ünnep alkalmából" - mondta az egyesület elnöke.

A fesztivál egyik másik szervezőjének, Merker Dávidnak a TASZ munkatársai azt mondták, hogy a kiürítésre ésszerű határidőt kell adni, az önkormányzat viszont ezt egyértelműen nem tartotta be, így az egész akció jogszerűtlen.

A helyszínen tartózkodó egyik fiatal azt mondta, szerintük a hely kiürítése összefüggésben lehet azzal, hogy a Sirályban szervezték az utóbbi hetek több kormányellenes megmozdulását, és a Hallgatói Hálózat, valamint több kisebb ellenzéki szervezet is összejöveteleket tartott a helyen. Néhány hete mi is beszámoltunk arról, hogy a Fidesz Lendvay utcai székházának elfoglalását részben innen szervezték.



A Fővárosi Önkormányzat válaszában azt írta, hogy az ingatlan a Fővárosi Vagyonkezelő közszolgáltatási szerződésének része, jelenleg nincs bérleti szerződés az ingatlanra és a cég használatra sem adta oda senkinek az ingatlant. Az önkormányzat azért küldte oda a biztonsági embereket, mert a helyiség kiürítése tárgyában felszólítást akartak adni a Marom ügyvédjének, de azt nem vették át. A Fővárosi Önkormányzat azt is megjegyezte, hogy a Marom tevékenysége ellen már több esetben indult eljárás a kerületi jegyző és a rendőrség részéről is, tehát nem ez volt az első eset, hogy a helyiségben folytatott tevékenységük miatt eljárás indult. Az ingatlan átadására ezéret elegendő ideje volt az egyesületnek - írták.

A Király utcában található Sirály nevű kulturális központot tavaly már bezáratta az önkormányzat arra hivatkozva, hogy az épület életveszélyes, holott hat évvel korábban ugyanilyen állapotban adták bérbe az üzemeltetőknek.