Az Európai Unió támogatásából bűnmegelőzési és áldozatvédelmi program indult Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - jelentették be az érintett szervezetek vezetői szerdán Nyíregyházán sajtótájékoztatón.

(MTI) - Vinnai Győző kormánymegbízott elmondta: Brüsszel százszázalékos, több mint 120 millió forint összegű támogatást adott a szabolcsi kormányhivatal, a rendőr-főkapitányság, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal közös, Az áldozattá válás megelőzése, áldozatsegítés címet viselő pályázatának megvalósításához.

Az összegből kilenc áldozatvédelmi irodát nyitottak a térségben, képzik a bajbajutottakat segítő szakembereket, információval látják el a legveszélyeztetettebb korosztályok tagjait, illetve 12 településen kísérleti részprogram is indul az áldozatvédelmi szolgáltatás fejlesztésére.

Kunfalvi Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy az Európai Unió a múlt év decemberében adott ki irányelvet a tagállamok áldozatvédelmi segítségnyújtásának további javítására, amelyhez jól illeszkedik a szabolcsi program. A nyírségi projekt jogi, pszichológiai, mentális és pénzügyi segítséget egyaránt nyújt majd az érintetteknek a térségben, illetve az áldozattá válás elkerülésének módjaira is felkészít.

Balogh Barnabás, a szabolcsi rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatójának tájékoztatása szerint a főkapitányságon és az egész megyét "lefedő" nyolc városi kapitányságon március 15-én nyitották meg az áldozatvédelmi és -segítő irodákat. Az ott dolgozó referensek képzésben részesülnek, illetve pszichológus is segíti a munkájukat.

A referensek mellett több mint 260 települési körzeti megbízott rendőrt is felkészítenek a bűnmegelőzési és áldozatvédelmi feladatokra.

A legtöbb bűncselekménnyel küszködő 12 szabolcsi településen, Timáron, Nagyhalászban, Dombrádon, Pátrohán, Nagyecseden, Nyírmihálydiban, Nyírpilisen, Nyírteleken, Tiszaviden, Tisztabereken, Tiszalökön és Tuzséron úgynevezett kísérleti tesztprogramot indítanak. Ezeken a helyeken fokozzák az "állampolgárbarát rendőri jelenlétet", fejlesztik az áldozatvédelmi szolgáltatást, kiadványokkal hívják fel a lakosság figyelmét, illetve "kék esték" elnevezésű előadásokon ismertetik az áldozattá válás elkerülésének lehetőségeit.

A megyében hét vidéki és három nyíregyházi középiskola fiataljait is bevonják a programba, önismereti tréningen vehetnek részt, tanácsokat kapnak az áldozattá válás elkerülésének módjairól, sőt önvédelmi tanfolyamon is részt vehetnek.

A program 2014. június 30-ig tart, főként a legveszélyeztetettebb korosztály tagjainak, a 60 éven felülieknek és a 18 éven aluliaknak szánják - mondta Balogh Barnabás. Megjegyezte, hogy tavaly a megyében ismertté vált 22 700 bűncselekmény közül 2000 a 60 éven felülieket, 1500 pedig a 18 éven aluliakat érintette.