Széles körben elterjedt, szisztematikus, a nemzetközi jogot sértő rossz bánásmód vár palesztin gyerekekre és kamaszokra, akiket elfognak az izraeli biztonságiak - áll az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) szerdán kiadott jelentésében. 

Az UNICEF becslése szerint évente mintegy 700 palesztin gyereket, általában 12-17 éves fiúkat vesznek őrizetbe és hallgatnak ki az izraeli hadsereg, a rendőrség és a belbiztonsági szervezet alkalmazottjai az 1967 óta megszállt Ciszjordániában.

Az ENSZ-szervezet azt írta, hogy több példát talált "a gyermekjogi és a kínzás elleni egyezményt sértő kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmódra vagy büntetésre”. Az izraeli hadsereg és a külügyminisztérium egyelőre nem felelt a vádakra.

A 22 oldalas jelentés szerint a palesztin kiskorúak elleni rossz bánásmód általában már őrizetbe vételükkor megkezdődik, amit gyakran az éjszaka közepén, állig felfegyverzett katonák hajtanak végre, majd tovább folyik a vádeljárás és az ítélet után.

Bántalmazásukkor általában bekötik a legtöbbször kődobálásért elfogott gyerekek szemét, műanyag kapcsokkal összekötik kezüket, majd szállításuk és kihallgatásuk során szóval és tettel is bántalmazzák őket. Gyakran kényszerítik ki belőlük a vallomást, kikérdezésüknél pedig nem lehetnek jelen ügyvédek vagy családtagok - olvasható a jelentésben.

A gyermekek jogaival összeegyeztethetetlen bánásmód tovább folyik bírósági meghallgatásukon, ahol megbilincselik őket, megtagadják óvadék ellenében való szabadlábra helyezésüket, majd a palesztin területeken kívül, Izraelben töltik le büntetésüket - folytatódik a dokumentum.

Az UNICEF több mint 400, 2009 óta összegyűjtött eset jogi iratai, valamint palesztinok és izraeliek beszámolói alapján fogalmazta meg állításait. A szöveg szerint voltak pozitív változások is az utóbbi években a kiskorúakkal való bánásmódban, például új, a fájdalmat és sérüléseket elkerülő kézmegkötési módszert alkalmaznak.