Ismét az Amnesty International jogvédőihez fordul a Fidelitas a vajdasági magyarverések ügyében - közölte az ifjúsági szervezet elnöke hétfőn az MTI-vel.

(MTI) - Ágh Péter közleményében felhívta a figyelmet: megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a hétvégén halálra vertek egy magyar fiút a vajdasági Óbecsén. Kiemelte: elfogadhatatlannak tartják, hogy miközben a törvénytiszteletre oly kényes nemzetközi szervezet hivatalosan is támogatta "a múlt heti, törvényekbe ütköző székházfoglalást, most egy 17 éves magyar fiú tragédiája után is tovább hallgat".

Az Amnesty International honlapján az áll: a szervezet az emberi jogok elismeréséért küzd világszerte. Jó lenne, ha ebben a törekvésben végre a határon túli magyar kisebbségek is helyet kapnának - fogalmazott a kormánypárti politikus.

Kitért arra is: a Fidelitas az elmúlt hetekben többször felhívta a figyelmet a szerbiai magyar kisebbségekkel szembeni brutális megmozdulásokra, ennek keretében petíciót juttattak el az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet budapesti irodájának. Arra kérték őket, tegyenek azért, hogy az Európai Unióba igyekvő Szerbiában csillapodjanak a magyarellenes indulatok.

Az Amnesty magyarországi igazgatója akkor azt válaszolta, "továbbítja a kérést" a londoni központnak. Azóta sem kaptak érdemi választ - jegyezte meg. Hozzátette: szégyenteljesnek tartják, hogy miközben az Amnesty International a jogvédelem köntösébe bújva rendszeresen állást foglal a magyar belpolitikát érintő kérdésekben, addig a gyilkosságba torkolló atrocitások ügyében meg sem szólal. Nem szólal meg akkor, amikor nemzeti hovatartozásuk miatt zaklatják a Kárpátalján ünneplő magyar fiatalokat, és hallgatott akkor, amikor elvették a százéves Tamás Aladárné állampolgárságát - közölte Ágh Péter.

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár hétfőn reggel az MTI-nek azt mondta: a hátteret nem ismerik, az eset borzasztó és megrázó. Oda kell figyelni, hogy a Vajdaságban az utóbbi időben elindult erőszakhullámot mindenképpen meg kell állítani - hangsúlyozta Répás Zsuzsanna.

Hozzátette: arra kérik a szerb hatóságokat, figyeljenek oda, valamint a magyar fél is figyelemmel követi a fejleményeket ennél az esetnél és a többinél is. Répás Zsuzsanna azt mondta, reméli, hogy minél hamarabb kiderül, kik voltak az elkövetők.