Szállodák helyett kollégiumban kell majd lakniuk, a bankettek és lakomák helyett pedig menzán étkezhetnek ezután vidéki továbbképzéseiken a párthivatalnokok - szögezte le a Kínai Kommunista Párt (KKP) központi bizottságának szervezési osztálya hétfőn, újabb szigorú fegyelmi előírásokat hozva nyilvánosságra.

(MTI) - Minden pártvezetőnek becsületesnek kell lennie, önfegyelemmel kell rendelkeznie, s példát kell mutatnia - állapították meg a pártapparátust irányítók közleményükben.

A kádereknek arra is felhívták a figyelmét, hogy jelentéseiket maguknak kell megírniuk és nem a titkárnőiknek.

A vidéki utak idején tilos fogadásokat adni és ajándékokat cserélni, csoportos lakomákat tartani, sofőrt vagy rendőri felvezetést igénybe venni. Ugyanúgy szabályellenes a vendéglátóktól szívességet kérni, vagy azt elfogadni.

Akik nem tesznek eleget az új előírásoknak, azokat megbüntetik, vagy felfüggesztik az előmenetelükhöz fontos képzésből, amelyet gyakran különböző pártiskolákban, intézetekben szerveznek a számukra.

A legutóbbi intézkedés jól illeszkedik abba a kampányba, amelyet a KKP tavaly novemberben megválasztott új felső vezetése decemberben indított a pazarló reprezentáció, a hétköznapi embereket irritáló - hatalmat szimbolizáló - külsőségek, formalitások megszüntetésére.

A frissen megválasztott kínai elnök és a kormányfő első megnyilatkozásaik során is arra tettek ígéretet, hogy megtisztítják mind a pártot, mind az állami hivatalokat a felesleges bürokráciától, gátat szabnak a túlzó költekezéseknek, s megkísérlik felszámolni a minden szintet behálózó korrupciót.