Aung Szan Szú Kji mianmari ellenzéki vezetőt ismét megválasztotta elnökének a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD), amely most - péntektől vasárnapig - tartotta 25 éves történetének első kongresszusát.

MTI - A Nobel-békedíjas Szú Kjit egyhangúlag választotta meg a párt 120 tagú központi bizottsága, amelyet szintén a kongresszuson választottak meg előzőleg a mintegy 850 küldöttből. Szú Kji ellenében nem jelöltette magát senki - közölte egy pártbeli forrás, aki kérte neve elhallgatását.

A pártnak még ezután kell meghatároznia stratégiáját, és ki kell lépnie a kvázi illegalitásból, de felül kell kerekednie a belső ellentéteken is, amelyeknek létét Szú Kji elismerte szombati beszédében. A politikus asszony egységre szólította fel a tagokat, mert - mint mondta - az NLD-nek fel kell készülni a 2015-ös parlamenti választásokra.

Az elmúlt bő két évben jelentős reformokat hajtottak végre Mianmarban: húsz évi diktatúra után választásokat tartottak az országban, a katonai kormány névleg átadta a hatalmat egy polgárinak nevezett kormányzatnak, enyhítettek a cenzúrán, és szabadon engedték Szú Kjit. Megszületett az alapvető szabadságjogokat garantáló új alkotmány is, amely már biztosítja a gyülekezés szabadságát.