Egy épségben maradt, 65 éves sütemény ugyan ritkaság, de aligha érne sokat egy árverésen. Más a helyzet azonban, ha II. Erzsébet esküvői tortájáról van szó.

A Buckingham-palota eredeti csomagolásában árverezik el az interneten azt a tortaszeletet, amelyet II. Erzsébet brit királynő és Fülöp herceg esküvőjén tálaltak fel. A dobozon az ifjú pár monogramja látható, és a lagzi dátuma, 1947. november 20. Mindehhez pedig a fiatalok által kézzel írt jókívánságok.

A négyszintes torta 230 kilót nyomott és 275 centi magas volt, de nem csak ezért volt híres. Annak idején ezer mérföldes tortaként emlegették, mert a hozzávalók Ausztráliából, az ízesítéshez használt rum és brandy pedig Dél-Afrikából érkezett.

Az esküvőn Fülöp herceg kardjával szelték kétezer részre a süteményt, amiből két réteget félretettek: az egyiket visszaküldték Ausztráliába köszönetként, a másikat pedig az elsőszülött, Károly herceg keresztelőjére tartogatták. A netes licitálás jelenleg 560 fonton, több mint háromszázezer forinton áll.