A Szabadka városközpontjának fás szárú növényeit számba vevő különleges gyűjtemény mellett egy préseltnövény-kiállítással illusztrálta dr. Czékus Géza biológus, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar tanára a városban fellelhető növényvilág állapotát. 
 
A csütörtöki könyvbemutatón dr. Bózsa Pál,a biológiai tudományok doktora, egyetemi rendes tanár elmondta, hogy kevés város dendroflóráját kutatták ilyen alaposan, részletesen és tudományosan, mint most Szabadka belvárosáét. Terepmunkája során a botanikus a fásszárúak tömegességét, egészségi állapotát térképezte fel, gazdag képanyaggal. 
 
Bejárta és dokumentálta a Városrendezési Intézet által meghatározott központi városrész mintegy 47 utcáján, 11 terén, összesen 70 hektáron fellelhető növényvilágot. A fajok száma és sokfélesége miatt a vizsgált terület egy csaknem 300 oldalas könyvben elevenedik meg az olvasó számára. 
 
A könyv tartalmazza a közterületek fasorainak és zöldfelületeinek listáját, felhívja a figyelmet az emberi tevékenység környezetre gyakorolt pusztító hatására, az őshonos és tájidegen fajok betelepítésének következményeire. 
 
A kötetet bemutató Bencsik István újságíró az oknyomozáshoz hasonlította Czékus tevékenységét, amikor a sós hólé, a hirdetések feltűzésekor okozott sérülések és a nem megfelelő méretű földtányérok problémáját mutatja be a szerző. 
 
Milyen lakosok vagyunk mi, ha azoknak az ismerősöknek, akik (amelyek) mellett évtizedek óta elmegyünk, sem a nevét, sem az igényeit nem ismerjük? – teszi fel a kérdést a Szabadka központjának dendroflórája című könyv előszavában dr. Czékus Géza. Az MTTK-n (a Sárga Házban) kiállított növénygyűjteményből és a 2012-ben megjelent kötetből megismerhetjük a város növényeit, és útmutatót kaphatunk az eddig elkövetett hibák orvoslásához is.

Basity Gréta