A kormányzati informatikai beruházások és az uniós pénzek allokációja terén tapasztalható a legmagasabb korrupciós kockázat.

MTI - A CBA (Centralne Biuro Antykorupcyjne) korrupcióellenes hivatal tanulmánya szerint infrastrukturális beruházásokkal, a hivatali ügyintézés számítógépesítésével, az uniós pénzek felhasználásával, az egészségüggyel, a honvédelemmel, valamint az energiaipari és környezetvédelmi beruházásokkal foglalkozó "fehérgalléros alkalmazottak" hajlamosak leginkább a korrupcióra.

"A legmagasabb korrupciós kockázattal azokon a közpénzeket felhasználó területeken kell számolni, ahol egyaránt magas a közintézmények és a magánvállalatok aktivitása" - nyilatkozta a lengyel Rzeczpospolita napilapnak Pawel Wojtunik, a CBA igazgatója. Kiemelt projektek esetén a kenőpénzek akár több millió dollárra is rúghatnak - mondta.

"Az igazán nagyléptékű korrupciót rendkívül jól álcázzák és nem könnyű leleplezni, mert nemcsak pénzt, hanem vállalati kinevezéseket is magába foglal" - mondta Antoni Kaminski, a lengyel tudományos akadémia (PAN) professzora, a Transparency International lengyel részlegének egykori igazgatója.