A Curiosity robotfelderítő lassan felépül múlt heti számítógépes meghibásodásából, és talán a hétvégén már akcióba is léphet.

A Curiosity a múlt csütörtökön állt minimális aktivitású „biztonsági módba”, amikor a szakemberek tartalék számítógépre váltottak. Erre azt követően volt szükség, hogy flashmemória-problémát észleltek a felderítő elsődleges, "A oldali" számítógépében.

A Curiosity szombaton lépett ki a biztonsági módból, és egy nappal később kezdte újfent alkalmazni nagy nyereségű antennáját, így az egytonnás robot hamarosan folytathatja küldetését annak meghatározására, hogy a Mars hordozhatott-e valaha mikrobiális életet.

Richard Cook, a NASA Sugárhajtású Laboratóriumának vezetője szerint a biztonsági módból kiléptek, ami nagy előrelépés a regenerációban. Figyelmeztetett azonban, hogy rengeteg munka vár még rájuk. A mérnökök jelenleg is a tartalék, „B oldali” számítógépet konfigurálják a felszíni munkálatokra.

A kutatócsapat még mindig nem biztos benne, mi okozta a főkomputer meghibásodását. Abban reménykednek, hogy szerdán ismét bekapcsolhatják az "A oldali" számítógépet. „Nem tudjuk megállapítani a probléma okát, míg nem kapcsoljuk vissza a számítógépet, és megpróbáljuk olvasni a károsodottnak tűnő memóriarégiókat” – mondta Cook.

A meghibásodás egyik lehetséges oka nagy energiájú töltött részecske (kozmikus sugár) becsapódása. A Curiosity felszerelése sugárzástoleráns, ez azonban nem jelenti azt, hogy minden ilyen károsodást kibír.

A kozmikus sugárzás okozta károsodás rendszerint átmeneti, így a fő komputer problémája megszűnhet, amikor visszakapcsolják. Még ha a hiba tartósabbnak is bizonyul, a kutatócsapat valószínűleg akkor is feltérképezheti és visszahozhatja a fő komputert, így a Curiosity ismét két funkcionális számítógépes rendszert hordozhat.

Amennyiben a memóriaprobléma nem súlyos, a Curiosity már a hétvégén vagy a jövő hét elején folytathatja a tudományos vizsgálódást. Ha a probléma súlyosabb, a csapatnak áthidaló megoldást kell találnia.

A Curiosity tavaly augusztusban landolt a Gale-kráterben, kétéves misszióra indulva, melynek célja a bolygó lakhatóságának vizsgálata. Már talált nyomokat a korábbi folyékony vízre, többek között egy ősi folyómedret. Az autó méretű robot az eddigi legkomplexebb felderítő, melyet másik világra küldtek.