A Felső-Tisza vízgyűjtőjén az elmúlt 24 órában nem volt csapadék, s a következő napokban sem várható jelentős mennyiség, így folytatódhat az árhullám levonulása.

(MTI) - A síkvidéki területeken viszont a következő hat napban 25-35 milliméternyi csapadék várható, ami jelentősen megnövelheti a belvízzel elöntött területek nagyságát - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfőn.

A közlemény szerint a Tisza, a Szamos, a Túr és a Kraszna felső szakasza is apad. Utóbbi folyó viszont Kocsordnál még árad, ott további néhány centiméteres emelkedés várható. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a következő három napban hideg időjárás mellett vegyes halmazállapotú, 8-13 milliméternyi csapadék várható a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, így ott előreláthatólag folytatódik az árhullám levonulása - tették hozzá.

A másodfokú készültséget hétfőn első fokúra mérsékelték a Zagyva Szászberek-Jászberény árvízvédelmi szakaszán, a Tarna Jászjákóhalma-Káli, illetve Jászdózsa-Káli árvízvédelmi szakaszán. Ezenfelül az első fokú készültséget is megszüntették a Túr Nagyhódos-Kölcsei, Kispalád Hármashatár-Tiszakóródi árvízvédelmi szakaszán, a Zagyva Maconkai-Tározó árvízvédelmi szakaszán, valamint a Zagyva Jászfelsőszentgyörgy-Jobbágyi árvízvédelmi szakaszának egyes gátőrjárásaiban.

Ugyanakkor két helyen első fokú készültséget rendeltek el: a Hármas-Körös Csongrád-Bánrévei árvízvédelmi szakaszán és a Tisza Tiszaföldvár-Pityókai árvízvédelmi szakaszán. Két helyen, a Hortobágy-Berettyó Bucsa-Nádudvari, valamint a Pusztaecseg-Őzesi árvízvédelmi szakaszán első fokozatról második fokozatúra növelték a készültséget - tették hozzá.

Jelenleg az országban több mint 1100 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség, ebből mintegy 1000 kilométeres szakaszon első fokú.

Az ország belvízzel elöntött területeinek nagysága az elmúlt napok csapadékmentes időjárása és a védekezés hatásaként némileg csökkent. Országosan több mint 71 ezer hektár - ebből több mint 30 ezer hektár vetés-szántó - van víz alatt. Mint írták: az egész Alföld érintett, a legnagyobb elöntött területek Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád megyékben vannak.

Mind a 12 vízügyi igazgatóság területén elrendeltek belvízvédelmi készültséget, 25 szakaszon első, 27 szakaszon másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben - olvasható az OVF közleményében.