"Orando et laborando" (imádkozva és dolgozva) - olvasható a Debreceni Református Kollégium homlokzatán a hitvallásra utaló felirat; az ország legrégebbi, ugyanazon a helyen megszakítás nélkül működő református oktatási intézménye idén ünnepli fennállásának 475. évfordulóját.

(MTI) - Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök ebből az alkalomból pénteken sajtótájékoztatón emlékezetett arra, hogy "a református kollégium soha nem volt öncél, eredetileg a város iskolája volt: őrködött, segítette a várost, és nehéz politikai, gazdasági időszakokban is megjelenítette a protestáns műveltséget".

Az elmúlt 475 év alatt több mint negyedmillió diák tanult a kollégium falai között, akik az egész magyar társadalmat átfogták, így az évforduló nemcsak az egykori ás a mai diákok, ünnepe, hanem az egész magyar kultúráé, az egész magyar társadalomé - tette hozzá a püspök.

Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke szimbolikusnak nevezte, hogy az évforduló évében a magyar kormány 10 milliárd forintot bocsát rendelkezésre annak érdekében, hogy a Debreceni Református Kollégium oktatási intézményei a 21. századnak megfelelő színvonalon tölthessék be hivatásukat. Az erről szóló megállapodást május 25-én írják alá.

Fekete Károly, a Református Kollégium igazgatóságának elnöke elmondta: a Kollégiumi Baráti Kör éves találkozójának keretében felavatják a kollégium neves diákjainak emléktábláját, "Ország iskolája - szegények iskolája" címmel kollégiumtörténeti kiállítás nyílik a nagykönyvtárban, június 28-án pedig a Heidelbergi Káté 450. évfordulója tiszteletére Debrecenben lesz a Magyar Református Egyház zsinatának ünnepi ülése.

A pénteki debreceni sajtótájékoztatón Győri János, a Kollégiumi Baráti Kör elnöke bemutatta a Miről mesél a debreceni Kollégium? című mesekönyvét, amelyet Orosz Judit illusztrációival jelentettek meg az évfordulóra.

Szabadi István, a kollégiumi levéltár igazgatója hozzátette: két kötetben megjelentették az Intézménytörténeti források a Debreceni Református Kollégium levéltárában című kiadványt, amely 24 ezer, a kollégiumban 1588 és 1850 között felsőfokú tanulmányokat folytatott diák nevét tartalmazza.