Nyilatkozatban üdvözölte a magas szintű izraeli-török párbeszéd újrafelvételét pénteken Barack Obama amerikai elnök.

(MTI) - "Üdvözlöm a Netanjahu miniszterelnök és az Erdogan miniszterelnök közötti telefonbeszélgetést" - hangoztatta a Fehér Ház által kiadott közlemény szerint az amerikai elnök.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nagyra értékeli mind a Törökországgal, mind az Izraellel ápolt szoros partneri viszonyát és nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy "a két ország között helyreállt a pozitív viszony a regionális béke és biztonság előmozdítása érdekében".

Barack Obama reményét fejezte ki, hogy a Benjámin Netanjahu és Recep Tayyip Erdogan közötti pénteken helyreállt párbeszéd lehetővé teszi, hogy a két ország elmélyítse együttműködését a regionális béke és biztonság előmozdításában, valamint a kihívások és lehetőségek széles skáláján.

A Fehér Ház a közleményt követően a nap folyamán közreadott egy másik hivatalos tájékoztatást is. Eszerint a Jordániába tartó elnöki különgép fedélzetén két névtelenül nyilatkozó, magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselő is megerősítette: Egyesült Államok két éven dolgozott azon, hogy elősegítse a két ország közötti kapcsolat normalizálását.

A téma szerepelt Obama és Netanjahu mostani jeruzsálemi megbeszélésének napirendjén is, és végül az izraeli és a török kormányfő a - tolmácsolással együtt - "jó félórás" telefonbeszélgetést folytatott egymással, közvetlenül az amerikai elnököt búcsúztató reptéri szertartás előtt. A kapcsolatfelvételt az amerikai elnöki látogatás alatt szervezték meg.

A hívó fél Netanjahu volt, de Obama is üdvözölte Erdogant. Az izraeli miniszterelnök hozta szóba a Gázába tartó török "békeflottilla" egyik hajóján, a Mavi Marmarán 2010. május 31-én történt incidenst és sajnálkozását fejezte ki, amiért az a két ország kapcsolatának megromlásához vezetett. Elmondta, hogy az ügyben lefolytatott izraeli vizsgálat operatív hibákat állapított meg, és bocsánatot kért az ezek által okozott halálesetekért. Erdogan Törökország nevében elfogadta Netanjahu bocsánatkérését, és kijelentette, hogy szintén javítani kívánja a kapcsolatokat.

Netanjahu és Obama az amerikai tájékoztatás szerint egyaránt hangoztatta Erdogannak a regionális együttműködés fontosságát.

Az izraeli és a török fél között az amerikai tájékoztatás szerint ugyanakkor továbbra is maradtak nézetkülönbségek, de Washington reményei szerint ezek rendeződhetnek majd.