Jeruzsálem - El kell érkeznie a békének a Szentföldre - hangoztatta Barack Obama amerikai elnök szerdán, miután megérkezett Izraelbe, ahol először tesz látogatást elnökként.

 (MTI) - A tel, avivi Ben Gurion repülőtérre mintegy ezren sereglettek az amerikai elnök köszöntésére, fogadására ott volt az izraeli államfő, az összes miniszter és a főrabbik.

Elsőként Simon Peresz elnök üdvözölte őt Izrael földjén. "Amerika és Izrael kicsit különbözik méretében. Méretben, de nem végzetében. Az amerikai álom a Bibliából ered, az izraeli szellemet pedig az amerikai kiválóság inspirálja",  mondta Peresz. "Azonosak a veszélyeink és azonosak a reményeink. Isten hozta itthon" - tette hozzá.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök köszönetet mondott Obamának, hogy elismeri Izrael jogát az önvédelemhez, majd Izrael stabil és biztos béke iránti vágyáról beszélt.

Obama - aki elnöki mandátuma előtt már járt Izraelben - válaszában megemlítette, hogy a zsidók már háromezer évvel ezelőtt ezen a területen éltek. Ezzel Obama a közel, keleti programját ismertető - Kairóban 2009, ben elhangzott - beszédét korrigálta, amikor Izrael megszületését csakis a holokauszthoz kötötte, komoly izraeli bírálatokat kiváltva.

Ami a közel, keleti békét illeti, Obama leszögezte, hogy "Amerika tisztában van a béke megteremtésének nehézségeivel, de mégis békére törekszik Izrael és szomszédjai között".

A hivatalos üdvözléseket követően az elnök sorra kezet fogott a hadsereg Vaskupola nevű egységének minden megszeppent kiskatonájával, sőt beszédbe is elegyedett velük. Ezt követően - a szikrázó napsütésben a protokollra is fittyet hányva - Obama lekapta zakóját, majd Netanjahuval együtt ingujjra vetkőzve és gyalog folytatta útját az őt Jeruzsálembe szállító helikopterig, miközben a rá váró limuzinok a parkolóban maradtak.

Eközben a palesztin területeken, elsősorban Gázában és Hebronban, tömegek tüntettek a látogatás ellen.